VN: fout van VS in Afghanistan

De Verenigde Naties hebben „overtuigend bewijs” gevonden dat afgelopen vrijdag bij een Amerikaanse luchtaanval in het westen van Afghanistan zestig kinderen en dertig volwassenen zijn gedood. Daarmee zou het een van de dodelijkste aanvallen ooit zijn door buitenlandse militairen waarbij Afghaanse burgers zijn omgekomen. Het Amerikaanse leger had eerder gezegd dertig rebellen te hebben gedood bij de aanval. De Verenigde Naties baseren zich op verklaringen van getuigen en lokale ambtenaren. De Afghaanse president Hamid Karzai verklaarde dinsdag al een herziening van de bevoegdheden van buitenlandse militairen te willen naar aanleiding van de luchtaanvallen. Hij heeft de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie opdracht gegeven om de aanwezigheid van buitenlandse troepen te herzien en in een nieuwe overeenkomst vast te leggen. Ook Nederland heeft militairen in Afghanistan. (BBC, Reuters)