Verkoopkantoor teakfonds failliet

Het verkoopkantoor van het Brabantse beleggingsfonds in teakhout Stichting Terra Vitalis is failliet. Dat heeft de rechtbank in Haarlem gisteren bepaald.

De Stichting Terra Vitalis sloot met beleggers in teakhout een contract. Ongeveer de helft van de inleg werd vervolgens door de stichting ondergebracht bij het verkoopkantoor People Buy More Green (PBMG). Het nu failliet verklaarde PBMG zorgde voor marketing, automatisering, tussentijdse verkoop voor beleggers die van hun investering afwilden, advieswerk en het zoeken naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Terra Vitalis heeft vanaf begin 2000 in totaal 100 miljoen euro opgehaald bij 3.500 investeerders.

Het in gedupeerde beleggers gespecialiseerde advocatenkantoor Bartels stelt op haar site dat de schade aan Terra Vitalis door het faillissement van PBMG 50 miljoen euro bedraagt. „Absurd”, zegt Van Toor: „Er is door PBMG enorm geïnvesteerd in naamsbekendheid. Natuurlijk is het faillissement uitermate vervelend, zeker voor de vijftig man personeel die nu op straat staan. Maar dit faillissement raakt de participant niet.”

Van Toor wijt de teloorgang van verkoopkantoor PBMG aan een „conflict tussen de aandeelhouders”. Van Toor: „De investeringen zitten bij de stichtingen en niet ergens anders. Dat is van wezenlijk belang voor de participanten.” Er is een brief naar de participanten onderweg. „Ik verwacht dat er een nieuwe verkooporganisatie komt”, zegt Van Toor.

Volgens Sanjeev Loilargosain van Bartels Advocaten hebben zich „tal van investeerders” gemeld. Bartels advocaten heeft een gestaag uitdijende klantenbestand van gedupeerde beleggers. Volgens Bartels Advocaten was de bijnaam van People Buy More Green „pleuris bak met geld”. Begin deze maand verzocht Bartels Advocaten de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een onderzoek in te stellen naar Terra Vitalis International en de Stichting Terra Vitalis. Ernst & Young maakt in een rapportage over Terra Vitalis International melding gemaakt van ‘toegezegde inspectiereizen aan kopers van certificaten’ ten bedrage van enkele miljoenen. Die zijn ‘in rook opgegaan’, aldus Loilargosain.