Twee maal Coquilles

Voorgerechten voor 2 personen

Recept 1:4 - 6 coquilleszout, peper1 appel (Jonagold)2 plakken fijne bloedworst, halve centimeter dik2 sprieten bieslookboter of olie

Recept 2:2 struikjes witlof6 coquilles6 plakjes rauwe ham (Italiaans of Spaans)30 gram boter1 theelepel honing1 eetlepel crème fraîche

Coquilles, of sint-jakobsschelpen, zijn uit hun schelp gewipt en schoongemaakt in de vishandel te koop. Neem niet van die piepkleine exemplaren uit een diepvries.

Bloedworst is er in soorten en maten, soms met grote stukjes spek (maar dat is te grof voor ons doel). Ideaal is een formaat als van een rookworst; de plakjes zijn dan ongeveer even groot als een coquille. Snijd eventueel uit grote plakken kleine rondjes. Bloedworst met appel is een klassieke combinatie.

Eerste recept: was de coquilles, dep ze droog, halveer ze horizontaal en strooi er zout en peper over. Snijd de geschilde appel in kwarten en dan in schijfjes. Smelt een klontje boter en bak daarin de schijfjes appel in 5 minuten gaar. Bak de plakjes bloedworst bruin en knapperig. Bak of grill de coquilles kort (30 tot 60 seconden). Verdeel de stukjes appel over de borden, leg hierop een plak bloedworst en daarop de halve coquilles. Garneren met gesnipperde bieslook.

Tweede recept: snijd de witlof in kwarten, haal de harde kern weg en snijd het lof in smalle repen. Halveer de coquilles horizontaal en strooi er peper over. Bewaar de helft van de plakken coquille. Wikkel elk exemplaar van de andere helft in een plakje ham. Verhit 15 gram boter in een wok en roerbak daarin de reepjes lof in 4 tot 5 minuten gaar. Doe er honing, crème fraîche en zout en peper bij. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak daarin eerst de hamcoquilles en dan kort de andere. Schep de witlof op borden en leg de coquilles erop.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: mul met tomaten en kappertjes

    • Annelène van Eijndhoven