Topsalaris en thuiszorg

Over de topsalarissen van bestuurders in de thuiszorg (NRC Handelsblad, 20 augustus) het volgende. Mijn moeder van 88 jaar woont nog zelfstandig. Onder het mom van vakantietijd schijnt het normaal te zijn dat patiënten niet worden gewassen en dus ook niet aangekleed, `s avonds niet of pas heel laat (na 22.00 uur) worden geholpen voor de nacht enz. Ook van andere hulpbehoevende familieleden en van hun kennissen hoor ik van vergelijkbare omstandigheden.

Ik twijfel niet aan de mensen die het werk uitvoeren, maar ik vraag me ernstig af of de aansturing van bovenaf wel adequaat is. In een gewoon bedrijf huur je via een uitzendbureau tijdig mensen in. Kleine thuiszorgaanbieders vangen vakanties onderling op en kennen dergelijke problemen niet. In een ziekenhuis of een verpleeghuis loopt iedereen een beetje harder en alles wordt geregeld.

Als treinen niet op tijd rijden staat de hele Tweede Kamer op zijn kop; als er in de thuiszorg iets aan de hand is, dan is alles onder controle, gaat het ook in veel gevallen heel goed enz. Maar ergens klopt het niet.

    • Helene van Dijk-Hausmann Amerongen