The days after

De Spelen zijn voorbij. Het dagelijkse leven in Peking herneemt zijn gang, de scholen zijn weer begonnen, de taxichauffeurs rochelen weer en de schaarse terrassen puilen niet langer uit van westerse toeristen en journalisten.  Wat overblijft is de nationale trots en  het gevoel bij jong en oud dat ze een historisch evenement hebben meegemaakt. Het is

art_xlarge_9908.jpg

De Spelen zijn voorbij. Het dagelijkse leven in Peking herneemt zijn gang, de scholen zijn weer begonnen, de taxichauffeurs rochelen weer en de schaarse terrassen puilen niet langer uit van westerse toeristen en journalisten. 

tn_6.jpeg

Wat overblijft is de nationale trots en  het gevoel bij jong en oud dat ze een historisch evenement hebben meegemaakt.

Het is nog wel steeds relatief rustig op straat en ook de spitsuren zijn nog steeds minder druk als voor de Spelen omdat het autoverkeer binnen de vijfde ring nog steeds is beperkt door de regeling met even en oneven nummerborden; dit zal duren tot na de Paralympics die volgende week beginnen.

Sinds de Spelen van 2004 krijgen de  Paralympics veel meer aandacht  in de wereld omdat het is doorgedrongen in de wereld dat veel gehandicapten ook topsport bedrijven.

NOC-voorzitter Terpstra is een warm voorstander van de gehandicapte sport  en zal ongetwijfeld wel weer naar Peking komen om de Nederlandse paralympiërs te supporten.

Het valt op dat ook de smoggie dagen nog niet zijn teruggekeerd. De gemeente heeft in een persconferentie aangekondigd dat de 300 fabrieken met vervuilende industrie hun productie pas weer mogen hervatten als ze maatregelen hebben genomen om hun uitstoot te beperken en ook zegt  Peking dat het programma om de Europese emissienormen voor auto’s en vrachtverkeer versneld  uit te voeren, na afloop van de Spelen gewoon doorgaat.

 

Het ziet er voor het leefklimaat in Peking dus niet ongunstig uit, maar voor hetzelfde geld wordt het na september weer even vies in Peking  als voorheen. Tenslotte moet de schoorsteen roken.  

Het is inmiddels wel duidelijk dat het veertig miljard euro verslindende evenement de nationale identitiet heeft versterkt maar toch vooral een geslaagd internationaal prestigeobject is geweest van de communistische partij. 

Dat de Spelen op korte termijn iets zullen opleveren voor de openheid in de samenleving en de mensenrechten is  dan ook hoogst twijfelachtig. 

Het  Chinese olympische team  is hier in China nog niet gehuldigd zoals  de  Nederlanders in het olympisch stadion van Amsterdam.

Ook  een ontvangst bij het regeringsduo Wen Jiabao en Hu Jintao is er nog niet gekomen. Wel zijn veel medaillewinnaars afgereisd naar Hong Kong om deel te nemen aan  huldigingen en  handtekeningensessies.

Ze gaan er ongetwijfeld ook winkelen met de premies die ze van de Chinese staat en een Chinese bierbrouwer hebben ontvangen; een gouden medaille leverde 50.000 dollar op en dat bedrag is door de bierbrouwer verdubbeld.

Overigens hebben alle Chinese  medaillewinnaars  geld gedoneerd aan de slachtoffers van de aardbeving in Sichuan. Een opvallende buitenlandse gift kwam van Usain Bolt, die daarmee defintief de harten van het Chinese publiek heeft gestolen.

Ik ben benieuwd hoe de paralympiërs in Peking zullen worden ontvangen maar gebruik  de komende dagen om even bij te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    • Bettine Vriesekoop