Televisie Voorkeur

In de BBC-serie The last word monologues speelt acteur Bob Hoskins een huurmoordenaar die in een openbaar toilet wacht op zijn volgende slachtoffer: A bit of private business. BBC 1, 23.45-0.15u. British actor Bob Hoskins arrives at the gala screening of his latest film "Hollywoodland" during the London Film Festival in Leicester Square, London, October 30, 2006. REUTERS/Stephen Hird (BRITAIN)
In de BBC-serie The last word monologues speelt acteur Bob Hoskins een huurmoordenaar die in een openbaar toilet wacht op zijn volgende slachtoffer: A bit of private business. BBC 1, 23.45-0.15u. British actor Bob Hoskins arrives at the gala screening of his latest film "Hollywoodland" during the London Film Festival in Leicester Square, London, October 30, 2006. REUTERS/Stephen Hird (BRITAIN) REUTERS

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor de nieuwe regeling waarbij de politie vanaf volgend jaar alle honden die zich in het openbaar „ongewenst agressief” gedragen in beslag mag nemen. Verder een reportage over de toename van vrijwilligers op de afdeling voor langdurig zieke kinderen bij het AMC in Amsterdam en een portret van de Nederlands-Marokkaanse schrijfster waarbij haar depressie centraal staat. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over landgoed Klein Engelenburg in het Gelderse dorpje Brummen, een 5-sterrenverzorgingstehuis waarin niet wordt gebingood en meegezongen met gouwe ouwes, maar gesproken over Lucebert en geluisterd naar Mozart. Ouderenzorg voor de elite. Verder een gevallen filmster, Storai Mangel uit Afghanistan, die nu dozen in elkaar zet in Nederland. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag Vandaag. Vervolg op de affaire rond de bekentenisadvertentie van juni 1986, waarin personen en organisaties lieten weten dat zij de opdrachtgevers waren bij nummers van het actieblad Bluf! Reacties van zoveel mogelijk van de 178 ondertekenaars en verslag over de positie van Jacqueline Cramer, de huidige minister van Milieu die destijds als voorzitter van Milieudefensie heeft getekend. Verder een verslag van de Democratische conventie in Denver en een reportage over de nieuwe ‘huiskamerkerken’ waar het Opperwezen oecumenisch wordt aanbeden op de muziek van Frans Bauer. Met kritische reacties van de meer gevestigde kerken. Ned. 2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

Zomer 2008. Praatprogramma vanuit de Koninklijke Gaanderijen in Oostende, presentator Ben Crabbé. Gasten o.a. de Belgische ex-premier en politicus Luc Dehaene die zijn mening geeft over de afgelopen Olympische Spelen en vooruitblikt op de politieke crisis. Peter Van den Begin en Stany Crets vertellen over de nieuwe tv-serie en een film die zij hebben gemaakt en Bart Peeters presenteert zijn nieuwe cd. Eén, 21.45-22.34u.

documentaire

Into the arms of strangers. Documentaire van Mark Jonathan Harris over het ‘Kindertransport’, de emigratie van 10.000 Joodse kinderen uit Duitsland, Oostenrijk en Tsjechoslowakije naar Groot-Brittannië, net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. De kinderen ontsnapten zo aan het dreigende nazigevaar, maar moesten wel afscheid nemen van hun familie voor een onzekere toekomst in een vreemd land. België 2, 22.50-0.20u.

Mao, a Chinese tale. Deel 3 van een vierdelige documentaire over de Chinese leider Mao Zedong. Het scenario is van Philip Short, die als oud-correspondent van de BBC in China toegang kreeg tot allerlei archieven. Veel deels niet eerder vertoond archiefmateriaal en getuigenissen van Chinezen die op uiteenlopende niveaus de geschiedenis van hun land hebben bepaald of ondergaan. Ned.2, 23.25-0.35u.

Informatief

Klootwijk aan zee. In het reisprogramma over vis gaat Wouter Klootwijk met een geleerde en een visser in een bootje mee op onderzoek op de Waddenzee, die warmer wordt en vol jonge haring zit. Verder o.a. de Dorade (Daurade) komt naar Nederland toe en dankzij Pieterburen is de zeehond een plaag geworden. Commentaar van visbioloog Niels Daan. Ned.2, 20.50-21.25u.

Profiel: Thermos, seks in de sauna. Portret van Thermos, de grootste homosauna ter wereld. Per jaar brengen tienduizenden homoseksuele mannen uit binnen- en buitenland een bezoek aan de twee filialen van Thermos, het bij het Amsterdamse Leidseplein gelegen saunabedrijf. Naast een verblijf in de vele saunaruimtes van het complex zijn de mannen er voornamelijk op zoek naar (anonieme) seks. Ondanks het principe van anonimiteit kreeg documentairemaker Michiel van Erp toch toegang tot Thermos. Bezoekers vertellen hem wat de codes zijn in homosaunaland, en de gevolgen van de multiculturele samenleving en het internetdaten. Ned.2, 22.55-23.35u.

sport

Sportschau live. Rechtstreeks verslag van de Champions League kwalificatiewedstrijd Atletico Madrid - FC Schalke 04 vanuit Madrid. ARD, 20.15-23.00u.

NOS UEFA Champions League: Arsenal - FC Twente. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met in de rust een voorlopige analyse, en een nabeschouwing van de wedstrijd tussen Arsenal en Twente. Ned.3, 20.30-22.50u.

NOS Sportjournaal. Met o.a. voetbal: vooruitblik op de eredivisiewedstrijden; Olympische Spelen: huldiging van de medaillewinnaars; wielrennen: Eneco Tour (slot, individuele tijdrit Mechelen 18,8 km) en een reportage over de benoeming van de nieuwe KNVB-voorzitter. Samenvatting en analyse van de Champions League wedstrijd Arsenal - FC Twente. Ned. 3, 22.50-23.10u.