Soedanees vliegtuig gekaapt

Kapers van een Soedanees vliegtuig hebben vanochtend op het militaire vliegveld van de Libische woestijnoase Kufra alle 87 passagiers vrijgelaten. De daders, die zich zouden hebben bekendgemaakt als rebellen uit Darfur, hielden vanmiddag nog de zeven of acht bemanningsleden van de Boeing 737 van de Soedanese particuliere luchtvaartmaatschappij Sun Air vast.

Het toestel werd gistermiddag gekaapt na het opstijgen uit Nyala in de West-Soedanese regio Darfur op een vlucht naar Khartoum. Hoeveel kapers er aan boord zijn, staat niet vast. In eerste instantie werd gesproken van één kaper, later werden het er tien of meer en vanmiddag werd het aantal weer teruggebracht tot vier. De piloot wilde aanvankelijk naar Egypte vliegen, maar kreeg geen toestemming van de autoriteiten. Hij mocht in Kufra landen nadat hij had laten weten dat de brandstof opraakte.

Vliegvelddirecteur Khaled Sasiya, die met een van de kapers had gesproken, zei dat hij om kaarten en brandstof had gevraagd om naar Parijs te vliegen. Volgens Sasiya, zo meldde het Libische staatspersbureau JANA, maken de kapers deel uit van de Soedan Bevrijdings Beweging (SLM), een Darfurse rebellengroep die wordt geleid door Abdel Wahid Nur. De piloot van het toestel had van de kapers gehoord dat ze met Nur hadden afgesproken dat ze hem in Parijs zouden ontmoeten, aldus JANA.

Nur, die in de Parijse hoofdstad woont, ontkende vanochtend categorisch dat de SLM de kaping had georganiseerd. „We veroordelen elke actie die Soedanese burgers schade berokkent”, zei hij tegen de Arabische tv-zender Al-Jazeera.

Darfur is toneel van geweld sinds in 2003 Afrikaanse rebellen in opstand kwam tegen het door Arabieren gedomineerde Soedanese regime. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn in de daaropvolgende oorlog tussen de rebellen enerzijds en het regeringsleger en Arabische milities anderzijds zeker 200.000 mensen om het leven gekomen. De rebellengroepen zijn in de loop der jaren versplinterd en sommige hebben zich geallieerd met het Soedanese regime. Onder de passagiers van het gekaapte toestel waren enkele ex-rebellen die een vredesovereenkomst met Khartoum hebben getekend. Soedan heeft om uitlevering van de kapers gevraagd. (Reuters, AP, AFP)