Slordige belijning kost 1 mln

De pas gerenoveerde Eemshavenweg in de provincie Groningen wordt binnenkort weer afgesloten. Door een fout in de belijning moet de provincie voor 1 miljoen euro aan herstelwerkzaamheden uitvoeren. Dat maakte een woordvoerder vandaag bekend.

De provinciale weg tussen Groningen en de Eemshaven was sinds enkele weken weer opengesteld voor verkeer. Vorige week bleek dat er een onveilige situatie was ontstaan doordat de nieuwe buitenlijnen aan weerszijden van de weg te dicht op de berm zitten. Tussen de buitenste lijn en de berm hoort 25 centimeter ruimte te zitten. Op de 30 km lange N46 is die afstand op sommige plekken maar 10 centimeter.

Nadat de fout ontdekt was, reageerde de gemeente direct door waarschuwingsborden te plaatsen. De provincie heeft nu besloten in de berm een 40 cm brede strook beton te storten ter compensatie. Binnen zes weken zal de provincie met de werkzaamheden beginnen. Hierbij zal een rijstrook afgesloten worden.

Volgens een woordvoerder van de provincie is een aantal fouten gemaakt tijdens de renovatie van de weg. Bij het belijnen was het niet duidelijk dat de weg niet overal even breed was. Volgens de woordvoerder zijn er wel steekproeven voor gedaan, maar zijn deze niet secuur genoeg uitgevoerd.

Daarnaast is er bij het ontwerpen van de belijning alleen uitgegaan van de breedte van de rijstroken, zonder naar de weg in zijn geheel te bekijken. „Die rijstroken hadden achteraf gezien smaller gekund”, zegt de woordvoerder. „Er is achteraf geen goede controle geweest of de belijning voldeed aan de richtlijnen.” De ANWB ontdekte de fout vorige week en meldde dit aan het Dagblad van het Noorden.