Randstad heeft last van krimp van markt

Uitzendconcern Randstad heeft in het tweede kwartaal van 2008 1 procent minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar door een teruglopende vraag naar uitzendwerk in Europa en Noord-Amerika.

Dat maakte de op een na grootste uitzender ter wereld vandaag bekend. Voor het eerst zijn in de cijfers ook de resultaten van het afgelopen voorjaar overgenomen Vedior verwerkt.

De omzet steeg met 2 procent tot 4,5 miljard euro door goede resultaten bij het rekruteren van interim-managers en consultants, een relatief nieuwe activiteit voor Randstad. Daarnaast steeg de omzet in Duitsland met 20 procent.

Randstad heeft in verschillende andere landen last van een krimpende uitzendmarkt. In het Verenigd Koninkrijk daalde de omzet met 11 procent. Ook in Noord-Amerika, waar de omzet met 8 procent daalde, en Spanje (min 2 procent) had Randstad het moeilijk. In Nederland groeide de omzet van Randstad met 3 procent door de krapte op de arbeidsmarkt, vooral in de ICT-sector.

Randstad profiteert tot op heden nog niet van de overname van Vedior. Volgens bestuursvoorzitter Ben Noteboom gaat het uitzendconcern daarom in het tweede half jaar nieuwe bezuinigingen doorvoeren. Daarbij vallen geen ontslagen. Randstad heeft onder meer last van de schulden die Vedior meebracht. De rentelasten stegen door de overname van 0,5 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2007 tot 16,6 miljoen euro een jaar later.

Randstad kocht Vedior voor ruim 3 miljard euro. Daarmee ontstond na Adecco (met een jaaromzet van 21 miljard euro) de tweede uitzender ter wereld. De merknaam Vedior zal uit het Nederlandse en Belgische straatbeeld verdwijnen en veranderen in Tempo Team. In Nederland verdwijnt ook de naam Dactylo. Die uitzendbureaus gaan Randstad heten.

Na publicatie van de kwartaalcijfers steeg de beurskoers van Randstad met 0,6 procent tot 19,77 euro rond het middaguur.