Opvallende reclame voor defibrillator

Ambulances en een aantal politieauto’s en brandweerwagens zijn tegenwoordig uitgerust met een AED (Automatische Externe Defibrillator). Haast is geboden bij een hartstilstand. Daarom hangen in het centrum van enkele Nederlandse steden kastjes met een defibrillator. Ook zie je wel op de deur van een gemeentehuis of andere publieke gebouwen een sticker die de aanwezigheid van een apparaat meldt. Bij het gemeentehuis van het Noord-Brabantse Mill en St. Hubert hangt het kastje zelfs aan de buitenzijde: voor een hartstilstand buiten kantooruren. Maar een sticker moet opvallen, anders weet de hulpverlener niet van de aanwezigheid van het apparaat. Daarom trof mij het initiatief in het ministaatje San Marino: een flink bord, goed zichtbaar aan een lantaarnpaal bevestigd, dat verwijst naar de aanwezigheid van een defibrillator in een gebouw – in dit geval een hotel.

    • Jan van der Post Groenlo