Olifant Ashya kan heel goed rekenen, en ook nog heel snel

Rotterdam. Een Aziatische olifant genaamd Ashya blijkt heel snel te kunnen rekenen. Wanneer zij de keuze heeft uit twee emmers met een ongelijk aantal appels, kiest zij bijna altijd in een fractie van een seconde de emmer met de meeste appels. Dit meldde een Japanse onderzoekster tijdens het jaarlijkse congres van de International Society for Behavioral Ecology. Naoko Irie liet drie appels vallen in een emmer en één appel in een andere emmer. Daarna liet ze in de eerste emmer nog eens vier appels vallen en in de tweede emmer vijf stuks. Tussen de emmers was dus maar één appel verschil. De meeste dieren, van salamander tot chimpansee, kunnen alleen grote verschillen tussen aantallen inschatten. Waarom olifant Aysha zo goed kan rekenen, is een raadsel. Misschien omdat de leden van een olifantenkudde, meestal zeven of acht olifanten, pas naar een nieuwe graasplek trekken als zij compleet zijn.