Nog een pensioenfonds dupe van vastgoedfraude

BPF Bouw, het pensioenfonds voor de bouwnijverheid, is mogelijk voor een paar miljoen euro benadeeld door verdachten in de vastgoedfraude. Justitie onderzoekt of bij de bouw van de Coolsingeltoren, een wolkenkrabber in Rotterdam, door BPF Bouw miljoenen te veel zijn betaald voor nooit gedane werkzaamheden.

Dat bevestigt een woordvoerder van het pensioenfonds. Bij het fonds zijn ruim 900.000 personen aangesloten. Het fonds bezit voor circa 24,9 miljard euro aan vastgoedbeleggingen.

Het grote onderzoek van justitie naar fraude met vastgoed draait om aan- en verkopen van vastgoed door Philips Pensioenfonds en Bouwfonds. Justitie verdenkt een groot aantal personen van het vormen van een criminele organisatie die zich bezighield met belastingfraude, valsheid in geschrifte, omkoping en oplichting. Vastgoed van het Philips Pensioenfonds en het voormalige Bouwfonds werd te goedkoop gekocht en te duur verkocht. De verschillen werden volgens het OM onderling verdeeld door de verdachten. In totaal zouden er miljoenen zijn verdeeld bij projecten in heel Nederland.

Hoofdverdachte is Jan van V. uit Heemstede. Na zijn vertrek in 2001 bij Bouwfonds ging hij zelf in vastgoed handelen. Jan van V. was ook betrokken bij de plannen voor de Coolsingeltoren toen hij nog bij Bouwfonds werkte. BPF Bouw en het Bouwfonds ontwikkelen samen de wolkenkrabber. Een projectontwikkelaar uit Capelle aan den IJssel kreeg vervolgens de opdacht allerlei vergunningen te regelen en contacten met makelaars te leggen voor de verhuur. BPF Bouw moest miljoenen aan dit bedrijf betalen. Justitie vermoedt dat dit voor een deel verzonnen werkzaamheden betrof.