Meisjes kussen is zó gay

Singer Katy Perry makes an appearance on MTV's "Total Request Live" on Monday, June 9, 2008 in New York. The program is scheduled to air on Thursday. (AP Photo/Evan Agostini) Associated Press

Oproer in Engeland. Er staat een liedje op nummer één met de titel: I Kissed A Girl And I Liked It. En hou je vast, nu komt het. Het wordt gezongen door een meisje. En nu nog erger. Dat meisje ziet er niet per se heel onaantrekkelijk uit.

Katy Perry (23) lijdt naar eigen zeggen aan een Lolita-complex, draagt Barbiepakjes en zingt met grote, onschuldige ogen: „The taste of her cherry chap stick, I kissed a girl just to try it, I hope my boyfriend don’t mind it, it felt so wrong, it felt so right.” In Nederland staat het nummer inmiddels op de vierde plaats.

De single volgt op het eerdere hitje UR So Gay, waarin de Amerikaanse zangeres zich beklaagt over de homoseksuele trekjes van haar vriendje. Eerste regel: „I hope you hang yourself with your H&M scarf, while jacking off listening to Mozart.” (Nooit geweten dat homo’s dat deden, maar dat terzijde.) Vrij vertaald luidt haar boodschap dat de mannelijke emo-kids van tegenwoordig meer make-up dragen en vaker in tranen uitbarsten dan hun vriendinnen. Bij dat soort types kan nooit iets substantieels tussen de benen hangen, klaagt Katy.

„Well, it’s official”, verzuchtte een commentator van msnbc.com, de best bezochte nieuwssite van VS, toen Katy’s opmars begon: „Het is weer cool om grappen te maken over homoseksuelen.”

In Groot-Brittannië lijkt de politiek correcte politie nu te volgen. Ook daar luidt de aanklacht: deze mevrouw is homofoob. Dat ze in haar tweede single zelf de voorkeur geeft aan damesliefde is allerminst een verzachtende omstandigheid. Want: twee elkaar aflikkende vrouwen vormen volgens kenners De Ultieme Fantasie van iedere (heteroseksuele) man. Dat is dus per definitie anti-gay. En ook het feit dat Perry’s album One of the Boys heet, lijkt te duiden dat het hier gaat om een eerbetoon aan vrouwverslindende machomannen.

Zijn er ook tegengeluiden? Jawel: Madonna – zelf ook niet vies van een vrouwenzoen – verklaarde dat Kate Perry bovenaan haar iPod-playlist prijkt. Ook Perry’s ouders bestrijden de homofobe interpretatie van I Kissed A Girl. Zij haten het nummer juist omdat het zou aanzetten tot homoseksualiteit, zo zei ma Perry tegen de krant The Daily Mail. „De boodschap van het nummer is beschamend en walgelijk.”

Zoveel commotie, dat is niet slecht voor een onbetekenend gospelzangeresje dat zeven jaar geleden op haar (slecht verkochte) debuutplaat met vroom gevouwen handen en de knietjes stijf op elkaar verzuchtte: „Hello, hello! I’m searchin’ for a man with love filled eyes and them healing hands. Cause Lord I’m calling on Your name!” Kate Perry mag de schepper danken dat hij destijds niet heeft geluisterd.

    • Frank Provoost