Liever geen paars plafond

Aan het inrichten van een werkplek besteden we weinig aandacht. Zonde, want een inspirerende werkomgeving bevordert de arbeidsvreugde.

Een selectie uit Sorry voor de rommel, een fotoserie van kantoorruimtes van voorlichters, curatoren en directeuren van hedendaagse kunstmusea. Foto’s Daniëlle van Ark Kantoren van Nederlandse Hedendaagse Kunst musea foto: Dani‘lle van Ark Ark, Daniëlle van

Goed, het bed staat misschien op nummer één, maar daarna brengen we gemiddeld, of we het nu willen of niet, toch wel de meeste tijd achter ons bureau door. Maar waar we aan het inrichten van onze slaapkamers doorgaans veel aandacht besteden, wordt aan het inrichten van werkplekken meestal niet al te veel tijd besteed. En dat is jammer, want een inspirerende omgeving verhoogt de arbeidsvreugde. Experts geven een overzicht van inrichtingstips.

Varieer met licht. Niets zo bepalend voor de sfeer als verlichting. „Het geheim van een inspirerende verlichting is variatie”, zegt Jos Stuyfzand, creative director bij Philips Design. „Volsta niet met een simpele bureaulamp en een peertje aan het plafond, maar breng verschillende soorten verlichting aan die los van elkaar kunnen worden bediend.”

Op die manier kan verlichting van de kamer steeds worden aangepast aan werkzaamheden. Stuyfzand: „Het is bijvoorbeeld aantrekkelijk om diffuus sfeerlicht in te schakelen op het moment dat rustig een rapport moet worden doorgebladerd of er een mentale voorbereiding vereist is voor een belangrijk gesprek. Bij zeer geconcentreerd schrijven of lezen, is het handig dat een bureau scherp kan worden uitgelicht terwijl de rest van de kamer wat donkerder blijft. En bij het zoeken naar inspiratie en nieuwe ideeën, is het slim om lampen aan te doen, die alleen het plafond uitlichten. Daardoor lijkt de kamer hoger en dat komt creativiteit en ‘denkruimte’ ten goede.”

Varieer met werkplekken. Variatie is ook van belang bij de inrichting van een werkkamer, zegt Stuyfzand van Philips. „Wie een ruime werkkamer heeft, doet er goed aan om ten minste twee werkplekken te creëren met elk een eigen sfeer. Ten eerste is er het bureau waar de klussen gedaan worden, die om concentratie vragen. Daarnaast is het prettig om aan de andere kant van de kamer een gerieflijke fauteuil neer te zetten. Dat is de plek om rustig wat te lezen, koffie te drinken of even te ontspannen. Verandering van werkplek is inspirerend.”

Kijk uit met felle kleuren. Kleuren zijn een uitstekend middel om een kantoor karakter te geven. Daarbij is voorzichtigheid geboden, waarschuwt architect Marleen Vink van IN architectuur. „Het is niet handig om felle of donkere kleuren te gebruiken in een wand met ramen. Dan wordt het contrast tussen het licht van buiten en de muur te groot – en dat doet pijn aan de ogen.”

Felle kleuren zijn volgens Vink ook niet erg praktisch in de wand waar het bureau tegenaan staat of in het bureaublad zelf. „Zeker als werknemers veel moeten lezen van papier of van de computer kunnen felle kleuren in de achtergrond storend zijn. De letters die worden gelezen gaan na een tijdje voor de ogen dansen.”

Conclusie: beperk het gebruik van kleur tot de vloer en de wanden waar niet de hele tijd naar gekeken hoeft te worden. En ga zeker geen gekke dingen doen met het plafond. „Een paars plafond kleurt een hele kamer paars. Dat is niet altijd prettig”, aldus Vink.

Zet een bureau in de ruimte. „Kortzichtigheid ligt op de loer als werknemers van achter een bureau tegen een saaie wand aanstaren. Zet een bureau dus nooit plat tegen de muur.”

Dat zegt inrichtingsadviseur Astrid Wiebenga, die werkt op basis van de eeuwenoude Chinese ruimteleer Feng Shui. „Het is veel beter om een bureau een stuk van de muur te schuiven zodat je erachter kunt zitten met zicht op de kamer. Zo heeft de werknemer meer ruimte vóór zich, terwijl de muur steun in de rug geeft.”

Het is volgens Wiebenga bovendien van belang om een bureau zó neer te zetten dat de deur van de kamer in de gaten gehouden kan worden. „Dat geeft een veilig gevoel. Je ziet wie er binnenkomt en wordt niet verrast door iemand die plotseling achter je staat en op je schouders tikt.”

Volgens de Feng Shui-deskundige is het daarnaast verstandig om je bureau niet onder het raam te schuiven. „Want dan is de blik steeds naar buiten gericht en ontstaat afleiding. Aandacht en energie worden als het ware naar buiten gezogen, en dat hindert de concentratie.”

Maak de werkplek persoonlijk. Een inspirerende werkplek is een persoonlijke werkplek, vindt loopbaancoach Arianne van Galen. „Het is belangrijk om van een kantoor iets eigens te maken. Stel een mooie natuurfoto als screensaver in op de computer. Zet wat persoonlijke attributen in de kamer, zoals een mooie plant of een foto van kinderen. Hang iets aan de muur waar je graag naar kijkt, zoals een schilderij of een inspirerende tekst. Of maak ruimte op het bureau voor de dennenappel die je vorig jaar in het bos vond tijdens die prachtige wandeling.”

Ruim een bureau op. Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd, meent Feng Shui-deskundige Astrid Wiebenga. „Het is storend als er allemaal stapels met papier op een bureau liggen. Dat beperkt werkruimte. Berg dat soort dingen op in de kast en leg alleen de spullen die vandaag nodig zijn op het werkblad.”

Daarnaast is volgens Wiebenga een schoon bureau van belang. „Ik raad mensen aan om elke ochtend eerst even een lapje over hun tafel te halen zodat alles weer fris is. Dan kunnen ze letterlijk met een schone lei beginnen.”

    • Tobias Reijngoud