Liever geen paars plafond

Ben je net terug van vakantie en direct alweer toe aan de volgende?

Dan is het misschien goed om eens te kijken naar het herinrichten van je werkplek.

Een selectie uit Sorry voor de rommel, een fotoserie van kantoorruimtes vanvoorlichters, curatoren en directeuren van hedendaagse kunstmusea. Foto’s Daniëlle van Ark Kantoren van Nederlandse Hedendaagse Kunst musea foto: Dani‘lle van Ark Ark, Daniëlle van

Goed, het bed staat misschien op nummer één, maar daarna brengen we gemiddeld, of we het nu willen of niet, toch wel de meeste tijd achter ons bureau door. Maar waar we aan het inrichten van onze slaapkamers doorgaans veel aandacht besteden, wordt aan het inrichten van werkplekken meestal niet al te veel aandacht gewijd. En dat is jammer, want een inspirerende omgeving verhoogt de arbeidsvreugde. We maakten een rondje langs experts en vroegen om inrichtingstips.

1Varieer met licht

Niets zo bepalend voor de sfeer van een ruimte als de verlichting. „Het geheim van een inspirerende verlichting is variatie”, zegt Jos Stuyfzand, creative director bij Philips Design. „Volsta niet met een simpele bureaulamp en een peertje aan het plafond, maar breng verschillende soorten verlichting aan die je los van elkaar kunt bedienen.”

Op die manier kun je de verlichting van de kamer steeds aanpassen aan je werkzaamheden. Stuyfzand: „Het is bijvoorbeeld aantrekkelijk om diffuus sfeerlicht in te schakelen op het moment dat je rustig een rapport moet doorbladeren of je mentaal wilt voorbereiden op een belangrijk gesprek. Maar wanneer je zeer geconcentreerd moet schrijven of lezen, is het handig dat je je bureau scherp kunt uitlichten terwijl de rest van de kamer wat donkerder blijft. En als je inspiratie zoekt en nieuwe ideeën wilt opdoen, is het slim om lampen aan te doen die alleen het plafond uitlichten. Daardoor lijkt de kamer hoger en dat komt je creativiteit en je ‘denkruimte’ ten goede.”

2Varieer met werkplekken

Variatie is ook van belang bij de inrichting van een werkkamer, zegt Stuyfzand van Philips. „Wie een ruime werkkamer heeft, doet er goed aan om ten minste twee werkplekken te creëren met elk een eigen sfeer. Ten eerste is er je bureau waar je de klussen doet die om concentratie vragen. Maar daarnaast is het prettig om aan de andere kant van de kamer een gerieflijke fauteuil neer te zetten. Dat is de plek om rustig wat te lezen, koffie te drinken of even te ontspannen. Verandering van werkplek is inspirerend.”

3Kijk uit met felle kleuren

Kleuren zijn een uitstekend middel om je kantoor karakter te geven. Maar daarbij is voorzichtigheid geboden, waarschuwt architect Marleen Vink van IN architectuur. „Het is niet handig om felle of donkere kleuren te gebruiken in een wand met ramen. Dan wordt het contrast tussen het licht van buiten en de muur te groot – en dat doet pijn aan je ogen.”

Felle kleuren zijn volgens Vink ook niet erg praktisch in de wand waar je bureau tegenaan staat of in het bureaublad zelf. „Zeker als je veel moet lezen van papier of van de computer kunnen felle kleuren in de achtergrond storend zijn. De letters die je leest gaan na een tijdje voor je ogen dansen.”

Conclusie: beperk het gebruik van kleur tot de vloer en de wanden waar je niet de hele tijd naar kijkt. En ga zeker geen gekke dingen doen met het plafond. „Een paars plafond kleurt je hele kamer paars. Dat is niet altijd prettig”, aldus Vink.

4Zet je bureau in de ruimte

„Je wordt kortzichtig als je van achter je bureau tegen een saaie wand zit aan te staren. Zet je bureau dus nooit plat tegen de muur.” Aldus inrichtingsadviseur Astrid Wiebenga, die werkt op basis van de eeuwenoude Chinese ruimteleer Feng Shui. „Het is veel beter om je bureau een stuk van de muur te schuiven zodat je er achter kunt zitten met zicht op de kamer. Zo heb je meer ruimte vóór je, terwijl de muur in je rug steun geeft.”

Het is volgens Wiebenga bovendien van belang om je bureau zó neer te zetten dat je de deur van de kamer in de gaten kunt houden. „Dat geeft een veilig gevoel. Je ziet wie er binnenkomt en je wordt niet verrast door iemand die plotseling achter je staat en je op de schouders tikt.”

Volgens de Feng Shui-deskundige is het daarnaast verstandig om je bureau niet onder het raam te schuiven. „Want dan is je blik steeds naar buiten gericht en word je afgeleid. Aandacht en energie worden als het ware naar buiten gezogen, en dat hindert de concentratie.”

5Maak je werkplek persoonlijk

Een inspirerende werkplek is een persoonlijke werkplek. Dat vindt loopbaancoach Arianne van Galen. „Het is ontzettend belangrijk om van je kantoor iets eigens te maken. Stel een mooie natuurfoto als screensaver in op je computer. Zet wat persoonlijke attributen in je kamer, zoals een mooie plant of een foto van je kinderen. Hang dingen aan de muur waar je graag naar kijkt, zoals een schilderij of een inspirerende tekst. Of maak ruimte op je bureau voor de dennenappel die je vorig jaar in het bos vond tijdens die prachtige wandeling.”

6Ruim je bureau op

Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd, meent Feng Shui-deskundige Astrid Wiebenga. „Het is storend als er allemaal stapels met papier en rapporten op je bureau liggen. Dat beperkt de werkruimte. Berg dat soort dingen op in de kast en leg alleen de spullen die je vandaag nodig hebt op je werkblad.” Daarnaast is volgens Wiebenga een schoon bureau van belang. „Ik raad mensen aan om elke ochtend eerst even een lapje over hun tafel te halen zodat alles weer fris is. Dan kun je letterlijk met een schone lei beginnen.”

    • Tobias Reijngoud