Let gewoon niet op de tekst

cd van de week The Game:L.A.X. Geffen/Universal ****

cdvan de week

The Game:L.A.X.

Geffen/Universal ****

Met al zijn verwijzingen naar andere rappers, klinkt The Game na twee succesvolle albums nog steeds als de hiphopfan die per ongeluk zelf ster is geworden. Dat is lief wanneer hij Kanye West vertelt dat hij, nu Wests moeder is overleden, zijn eigen moeder wel met hem wil delen. En creatief wanneer hij in Never Can Say Goodbye de laatste dagen van hiphopmartelaren The Notorious B.I.G., 2Pac en Eazy-E beschrijft in een door hen geïnspireerde rapstijl.

Maar veel vaker is het een litanie van loze kreten. The Game lijkt bang te zijn voor werkelijke inhoud. In de single My Life toont hij een glimp van zijn ziel („I needed my father but he needed a needle”) en vervolgt dan met de volledig uit de lucht vallende, vol drama gekermde vraag „Why did John Lennon leave The Beatles?”. Al die lukrake verwijzingen naar popcultuur werken op de zenuwen, want The Game is een rapper met een briljante stem, een fijne, intense manier van rappen en een oor voor goede beats.

Het klinkt namelijk weer als een klok. Van ontspannen r&b met soepel tokkelende gitaartjes en stemmige pianogeluiden tot pittiger hiphopbeats met creatief gebruikte samples, strakke drums, warme bassen en stotterende synthesizers. Zijn stevige rapstem smelt vaak perfect samen met de producties. Het is heerlijke hiphopmuziek, zolang je maar niet te aandachtig naar de teksten luistert.

Luister de ‘cd van de week’ in z’n geheel op nrcnext.nl/muziek

    • Saul van Stapele