‘Klap in gezicht van het Westen’

Dit heeft heel negatieve gevolgen, vooral voor Rusland zelf, zegt de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Bildt, een veteraan in de Europese politiek. „Het is een enorm dramatische escalatie.”

Carl Bildt Foto AP Swedish Foreign Minister Carl Bildt speaks during an interview in Stockholm on Wednesday May 28, 2008 . Bildt said he won't try to bring together U.S. Secretary of State Condoleezza Rice and Iranian Foreign Minister Manouchehr Mottaki for private talks as they attend a U.N. conference this week. Bildt told the AP that he doesn't foresee any meeting "on that particular level" at the conference on Iraq outside Stockholm on Thursday. (AP Photo/Christopher Grant)
Carl Bildt Foto AP Swedish Foreign Minister Carl Bildt speaks during an interview in Stockholm on Wednesday May 28, 2008 . Bildt said he won't try to bring together U.S. Secretary of State Condoleezza Rice and Iranian Foreign Minister Manouchehr Mottaki for private talks as they attend a U.N. conference this week. Bildt told the AP that he doesn't foresee any meeting "on that particular level" at the conference on Iraq outside Stockholm on Thursday. (AP Photo/Christopher Grant) Associated Press

Moskou heeft het Westen hard willen treffen. Maar dat gaat zich tegen Rusland zélf keren. Dat zegt de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt, een veteraan op het gebied van de internationale betrekkingen en de Europese politiek, in reactie op de Russische erkenning van de afvallige Georgische regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië als onafhankelijke staten.

„Dit is een enorm dramatische escalatie van de crisis. Het is de ingrijpendste beslissing die Rusland de afgelopen vijftien jaar heeft genomen in de buitenlandse politiek. En dit heeft heel negatieve gevolgen, vooral voor Rusland zelf. Het land heeft stabiliteit aan zijn grenzen nodig – en met de erkenning van Zuid-Ossetië en Abchazië opent Moskou een doos van Pandora.”

Is de erkenning van de twee regio’s, ondanks de oproepen van westerse leiders om dat niet te doen, een klap in het gezicht van het Westen?

„Zo is het in elk geval wel bedoeld.”

Rusland had gewaarschuwd dat dit zou gebeuren, dus we kunnen moeilijk verrast zijn.

„Toch ben ik het wel, omdat het zo duidelijk tegen hun eigen belang is. Het land moet zich moderniseren, en daar heeft het de rest van de wereld bij nodig. Maar dit gaat in de tegengestelde richting.

„Ik ben er overigens helemaal niet blij mee dat Rusland zich hiermee in de vingers snijdt. Ook wij in Europa hebben belang bij een modern Rusland.”

Probeert Moskou hiermee een boodschap af te geven?

„Zeker, de boodschap dat Rusland het daar voor het zeggen heeft. De Europese Unie moet nu duidelijk maken dat ze Georgië steunt, dat Georgië een partner is, om de stabiliteit te versterken.”

Maar is Georgië deze oorlog niet zelf begonnen, door zijn eigen regio Zuid-Ossetië aan te vallen?

„Georgië is in de Russische val getrapt.”

Moskou vergelijkt de situatie met Kosovo, dat een Servische provincie was maar dit jaar door het Westen erkend is als onafhankelijke staat.

„Dat is niet te vergelijken met wat er nu gebeurt. Kosovo is eerst negen jaar lang bestuurd door de Verenigde Naties, terwijl er naar een oplossing werd gezocht. Daar was met Zuid-Ossetië geen sprake van. Zuid-Ossetië als onafhankelijk land, dat neemt echt niemand serieus.”

Gelooft u nog in een partnerschap van het Westen met Rusland? Of heeft u dat opgegeven?

„Het is een stuk moeilijker geworden daarop te hopen. Het lijkt wel of Móskou het heeft opgegeven.”

Wat kan het Westen doen om de spanning te verminderen?

„We moeten om te beginnen heel goed volgen wat Rusland daar doet. En we moeten de Europese veiligheids- en defensiepolitiek versterken. Die zal ook mede door deze episode een nieuwe impuls krijgen. De EU heeft in deze kwestie een hele belangrijke rol te spelen. Om Oekraïne te beschermen moeten we bijvoorbeeld snel de banden met dat land aanhalen.”

    • Juurd Eijsvoogel