Internet Weblog van de dag

Peking tijdens de Spelen Security personnel guard looks at the National Aquatics Center as he stands guard near the National Stadium also know as the "Bird's Nest" in Beijing during the closing ceremony for the 2008 Beijing Olympic Games on August 24, 2008. Beijing said farewell to the Olympic Games with all the theatricality with which they welcomed them here at the Bird's Nest stadium. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU AFP

The days after. Bettine Vriesekoop schrijft op haar weblog over de naweeën van de Olympische Spelen in Peking:

„De Spelen zijn voorbij. Het dagelijkse leven in Peking herneemt zijn gang, de scholen zijn weer begonnen, de taxichauffeurs rochelen weer en de schaarse terrassen puilen niet langer uit van westerse toeristen en journalisten.

„Wat overblijft is de nationale trots en het gevoel bij jong en oud dat ze een historisch evenement hebben meegemaakt.

„Het is nog wel steeds relatief rustig op straat en ook de spitsuren zijn nog steeds minder druk dan voor de Spelen omdat het autoverkeer binnen de vijfde ring nog steeds is beperkt door de regeling met even en oneven nummerborden. Deze regeling zal gelden tot na de Paralympics die volgende week beginnen. [...]

„Het valt op dat ook de smoggie dagen nog niet zijn teruggekeerd. De gemeente heeft in een persconferentie aangekondigd dat de 300 fabrieken met vervuilende industrie hun productie pas weer mogen hervatten als ze maatregelen hebben genomen om hun uitstoot te beperken en ook zegt Peking dat het programma om de Europese emissienormen voor auto’s en vrachtverkeer versneld uit te voeren, na afloop van de Spelen gewoon doorgaat.”

Lees verder op www.nrc.nl/china