In het epos ‘El Cid’ zijn alle trucs en figuranten echt

In het epos ‘El Cid’ zijn alle trucs en figuranten echt André Waardenburg El Cid Regie: Anthony Mann€ 11,99 **** Wat in het tijdperk van digitale speciale effecten naar adem doet happen, is het besef dat alle effecten in El Cid (1961) zonder trucages tot stand kwamen. Er stonden echt duizenden figuranten ergens in Spanje om de gevechtsscènes kracht bij te zetten. En de immense kastelen zijn niet later met de computer ingetekend. El Cid werd geproduceerd door Samuel Bronston, die graag alles op epische schaal aanpakte, denk aan King of Kings of The Fall of the Roman Empire. Door in het goedkope Spanje te filmen, bezuinigde hij weer enigszins op de kosten. Voor El Cid huurde hij regisseur Anthony Mann. Die had in zijn westerns al laten zien dat hij oog had voor breedbeeldcomposities en interesse voor de psychologie van gekwelde karakters. Zoals held Rodrigo Diaz, bijgenaamd El Cid, gespeeld door de in april overleden Charlton Heston. Hij laveert tussen sympathie en antipathie voor de Moren en tussen opofferende vaderlandsliefde en zijn vurige passie voor Jimena (Sophia Loren).

El Cid

Regie: Anthony Mann€ 11,99 ****

Wat in het tijdperk van digitale speciale effecten naar adem doet happen, is het besef dat alle effecten in El Cid (1961) zonder trucages tot stand kwamen. Er stonden echt duizenden figuranten ergens in Spanje om de gevechtsscènes kracht bij te zetten. En de immense kastelen zijn niet later met de computer ingetekend. El Cid werd geproduceerd door Samuel Bronston, die graag alles op epische schaal aanpakte, denk aan King of Kings of The Fall of the Roman Empire. Door in het goedkope Spanje te filmen, bezuinigde hij weer enigszins op de kosten. Voor El Cid huurde hij regisseur Anthony Mann. Die had in zijn westerns al laten zien dat hij oog had voor breedbeeldcomposities en interesse voor de psychologie van gekwelde karakters. Zoals held Rodrigo Diaz, bijgenaamd El Cid, gespeeld door de in april overleden Charlton Heston. Hij laveert tussen sympathie en antipathie voor de Moren en tussen opofferende vaderlandsliefde en zijn vurige passie voor Jimena (Sophia Loren).

    • André Waardenburg