Hoeveel ware liefdes ontmoet je in je leven?

Dyonne Pennings (23) en Eva Kuijpers (23) uit Amsterdam vroegen zich tijdens een van hun tweewekelijkse etentjes af hoeveel ware liefdes iemand in zijn leven ontmoet. Zelf denken ze twee of drie.

Wat is ware liefde? „Je zou kunnen stellen dat liefde ware liefde is als je voor altijd met diegene samen wilt blijven”, zegt socioloog Cas Wouters, auteur van Seks en de seksen (2005). Hoeveel ware liefdes mensen hebben, weet eigenlijk niemand, meent Wouters. „Maar meer dan één ware liefde is mogelijk, want als de partner overlijdt, kun je een nieuwe ware liefde vinden.”

Mensen hebben tegenwoordig hogere verwachtingen van de liefde dan enkele decennia geleden, waardoor ze kritischer zijn en sneller een nieuwe relatie aangaan; ‘seriële monogamie’ heet dat in de sociologie. Meestal vinden mensen hun ‘ware liefde’ in hun naaste omgeving. „We worden verliefd op mensen met dezelfde sociale achtergrond en een vergelijkbare intelligentie en schoonheid”, zegt de Amerikaanse antropologe Helen Fisher van de Rutgers University in New Jersey.

Hoeveel duurzame relaties mensen tegenwoordig hebben, is onbekend, volgens Fisher. „Wel weten we dat mensen in jagers- en verzamelaarsgemeenschappen twee tot drie partners hadden. In boerengemeenschap werd dat al minder, het is wat lastiger om uit elkaar te gaan als je op hetzelfde stuk grond woont. In de huidige industriële gemeenschappen stijgt het aantal partners weer. Als mannen en vrouwen buitenshuis werken, kunnen ze iemand tegenkomen die hen beter lijkt.”

Sommige mensen zijn beter geschikt voor een relatie dan anderen. De vier types die Fisher onderscheidt zijn the builder, the explorer, the director en the negotiator. De bouwer maakt meer serotonine aan, is kalmer, socialer, minder creatief en heeft zachtere gelaatstrekken; beter geschikt voor een langdurige relatie dan een door testosteron gedreven regisseurstype à la George Clooney, dat moeite heeft om zich te binden.

Over de mate van liefde zegt dit soort relatieonderzoek gelukkig niets. „Eigenlijk is ware liefde in the eye of the beholder”, zegt Wouters. „Het is zo als mensen het zo noemen.”

Deirdre Das

    • Deirdre Das