Het verleden staat langs de autoweg

Na de onafhankelijkheid van Indonesië keerden veel (Nederlands-) Indische families terug naar Nederland. Ze werden opgevangen in voormalig nazidoorgangskamp Westerbork, dat na de Tweede Wereldoorlog was herdoopt tot de Schattenberg. Filmmaker Monic Verhoeckx volgt in haar documentaire De Schattenberg twee Indische families - onder wie de familie van haar moeder - die terugreizen naar de plek waar ze ooit woonden. Ze halen herinneringen op aan hun tijd in Westerbork, maar ook aan de Jappenkampen op Nederlands-Indië. Het beeld verandert soms subtiel en op inventieve wijze in (door Verhoeckxs deels ingekleurd) archiefmateriaal uit Nederlands-Indië. Langs de kant van de weg waar de oude NS-bus langsrijdt, staan plotseling zwart-witfoto`s van Indiërs. Het heden herbergt het verleden. De veelvuldig door Verhoeckx gefilmde radioschotels op de Drentse hei vormen een wat gezochte metafoor: de reconstructie van de geschiedenis van het heelal door de Sterrenwacht aldaar wordt gelijkgesteld aan de door haar gefilmde getuigenissen. En eenmaal bij Westerbork aangekomen filmt Verhoeckx het uitstappen van de twee families in slowmotion en draait ze het geluid weg. Een wel erg zwaar aangezette onderstreping van een beladen moment.

De schattenberg, Regie: Monic Verhoeckx. In: Filmmuseum,Amsterdam.