Groot protest van oppositie in Bangkok

Aanhangers van de Thaise oppositiepartij Volksalliantie voor Democratie hebben gisteren het terrein rond het regeringsgebouw in Bangkok bezet om het aftreden van de regering te eisen. Het is de grootste manifestatie tegen premier Samak tot nu toe.

Leden van de Volksalliantie (PAD) protesteren al maanden tegen de regering, die volgens hen een voortzetting is van het bestuur van de twee jaar geleden afgezette premier Thaksin Shinawatra. Zij beschuldigen premier Samak Sundaravej van pogingen om de grondwet te veranderen, zodat de corruptieaanklachten tegen Thaksin ongeldig zouden worden. De oud-premier is onlangs naar Groot-Brittannië uitgeweken, terwijl een van de rechtszaken tegen hem en zijn echtgenote voor het Hooggerechtshof diende. Thaksin en Samak zijn populair bij de plattelandsbevolking, de PAD wordt vooral gesteund door de middenklasse in Bangkok en royalisten.

De onlusten begonnen gisteren toen zo’n tachtig gemaskerde mannen met vuurwapens, messen en golfclubs de studio van de staatstelevisie bestormden en bezetten. Zij verdenken de omroep ervan regeringspropaganda te verspreiden. Later verzamelden zich 30.000 aanhangers van de PAD rond het regeringsgebouw en vier ministeries. Een aantal klom over het hek van het regeringsgebouw en raakte korte tijd slaags met de politie. Vanmiddag duurde de bezetting van het terrein voort. De demonstranten hebben niet gepoogd het gebouw binnen te dringen. „We zijn bereid om de gevangenis in te gaan”, sprak een van de leiders, Chamlong Srimuang tot de menigte. „Als we vertrekken voordat de regering aftreedt, zijn we verslagen.”

Op verzoek van de politie heeft een rechter vandaag arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen negen leiders van de PAD. Zij worden aangeklaagd voor hoogverraad, het omver willen werpen van de regering, het tegenwerken van de ordehandhaving en onwettige samenscholing. Het is onduidelijk hoe de politie hen wil gaan arresteren.

De tweeduizend agenten rond het bezette terrein waren terughoudend met ingrijpen. Volgens Samak zijn de demonstranten uit op een gewelddadige confrontatie. „Ze willen bloedvergieten in het land. Ze willen dat het leger weer een staatsgreep pleegt.” Legerleider generaal Anupong Paochinda verklaarde gisteren dat het leger dat niet zal doen en buiten de politiek zal blijven. (AP, Reuters)