Fundamentalist

Nederland heeft een nieuwe troetelmoslimfundamentalist. De oude troetelmoslimfundamentalist was Mohammed Cheppih, maar die begon zulke saaie, gematigde taal uit te slaan dat hij niet langer te handhaven was in het nationale islamdebat, zoals dat in de media wordt gevoerd.

Een troetelmoslimfundamentalist is een halvegare zeloot die in geen enkel land serieus genomen zou worden, behalve in Nederland, omdat hij de islamhaters onder ons een ideaal alibi verschaft om hun afkeer af te reageren. Tegen zo’n man kun je onbeperkt razen en tieren, hij doet het zelf immers ook?

De nieuwe troetelmoslimfundamentalist heet Mohammed Enait, hij noemt zich ‘moeslim’, hij draagt de uiterlijke attributen (baard, kalotje) die van hem verwacht worden en hij heeft als specialiteit een eigenaardig soort koeterwaals, bestaande uit moeizaam Nederlands, anglicismen en pseudogeleerde termen.

„U bent bezig de maatschappij op te delen in bipolaire conceptualisaties”, zei hij gisteren in een tv-debat bij het EO-duo Knevel en Van den Brink tegen Rita Verdonk.

Dat was uiteraard heerlijk scoren voor Verdonk. Zo’n malle moslimfundamentalist die vrouwen geen hand wil geven, daar kom je als populistisch politica dolgraag voor naar de tv-studio, al was het alleen maar om zo vaak mogelijk tegen hem te roepen: „Waarom blijft u in Nederland?”

Kun je dat een populistisch politica kwalijk nemen? Nee, want daar bestaat ze van.

Wat mij meer bezighield was de rol van het journalistieke duo, dat daar gnuivend zijn vak zat uit te oefenen. „Ik had gehoopt dat ik u hier aan tafel bij elkaar kon brengen”, zei Knevel halverwege de ruzie, en hij keek er weer bij alsof hij nachtenlang wakker had gelegen van zijn christelijke geweten voor hij zich door de EO-leiding had laten dwingen om Enait uit te nodigen. In werkelijkheid was er maar één ding waar Knevel op hoopte: een onchristelijke rel waar ze in de hel nog lang over zouden napraten.

„Dit polariseert de samenleving”, rondde hij het debat met reusachtige bezorgdheid af. Hij zat daar erg over in, maar kon hij het helpen, hij werd ook maar door Onze Lieve Heer gestuurd. En áls de samenleving door zo’n uitzending verder gepolariseerd zou worden, kon hij er moeilijk onderuit om een vervolguitzending te maken, misschien met Wilders als nieuwe uitdager van Enait.

We zullen onze nieuwe troetelmoslimfundamentalist nog veel zien in de praatprogramma’s. Het patroon zal steeds hetzelfde zijn: de fundamentalist die zijn verongelijkte onzin uitkraamt, de journalist of een andere gast die hem parmantig en o zo flink de maat neemt. Schieten we er iets mee op? Ach, als we maar scoren.

En dan gaan we nu over naar onze verslaggever op het Binnenhof. „Klaas, denk jij dat Jacqueline Cramer zal moeten aftreden?”

„Dat hangt er vanaf of dit een politieke rel gaat worden. Zo’n handtekening van 22 jaar geleden, destijds openlijk gepubliceerd in een voor iedereen toegankelijke krant, dat is natuurlijk dynamiet in het huidige Nederland.”

Op de achtergrond zien we Andries Knevel arriveren. Hij kijkt erg bezorgd.

    • Frits Abrahams