Federer overtuigt, Ivanovic door na drie sets

Roger Federer is gisteren de verdediging van zijn titel op de US Open begonnen met een eenvoudige overwinning op de Argentijn Maximo Gonzalez. De Zwitserse tennisser was in minder dan anderhalf uur klaar met de nummer 118 van de wereld: 6-3, 6-0 en 6-3. Het betekende de 28ste zege op rij voor Federer op de hardcourtbanen in de New Yorkse wijk Queens.

Voor het eerst sinds jaren prijkte niet de naam van Roger Federer achter de nummer-éénpositie op de plaatsingslijst in New York. De 27-jarige Zwitser moest dit jaar onder meer op Roland Garros en Wimbledon zijn meerdere erkennen in Rafael Nadal. De Spanjaard deed met zijn zeges op beide grandslamtoernooien een geslaagde greep naar de macht en verdrong Federer van de eerste plek op de wereldranglijst.

Op de Olympische Spelen wilde Federer zijn seizoen nog enige glans geven. In het enkelspel faalde de Fed-Express in de kwartfinales tegen James Blake, maar in het dubbelspel was hij wel succesvol. Met landgenoot Stanislas Wawrinka pakte Federer goud in het dubbelspel. „Die medaille heeft me geïnspireerd om het hier weer goed te doen”, zei Federer in New York na zijn partij tegen Gonzalez.

De onttroonde nummer één van de wereld kampte dit jaar met fysiek ongemak, maar staat naar eigen zeggen in New York weer volledig fit op de baan. „De tests geven aan dat ik volledig hersteld ben. Het was tot nu toe een moeilijk jaar, zeker in het begin, maar ik voel me weer goed en speelde ook lekker.”

In de tweede ronde treft Federer de Braziliaanse qualifier Thiago Alves, die in vijf sets won van de Chileen Paul Capdeville. Deze 26-jarige Zuid-Amerikaan is momenteel de nummer 137 van de wereldranglijst. Federer en Alves speelden niet eerder tegen elkaar.

Bij de vrouwen deden zich gisteren op Flushing Meadows geen grote verrassingen voor. De zusjes Williams bereikten eenvoudig de tweede ronde. Serena won met 6-1 en 6-4 van de Oekraïense Katarina Bondarenko, Venus versloeg Samantha Stosur uit Australië met 6-2 en 6-3. De zussen Williams wisten het grandslamtoernooi in New York beiden al twee keer te winnen. Ze behaalden op de Olympische Spelen van Peking samen een gouden medaille in het dubbelspel.

Ana Ivanovic, aanvoerster van de wereldranglijst, had bij de US Open beduidend meer moeite om de eerste ronde door te komen. De twintigjarige Servische kon pas na drie sets tegen Vera Doesjevina uit Rusland van de baan af stappen: 6-1, 4-6 en 6-4. Een duimblessure dwarsboomde de olympische ambities van Ivanovic, die vorige week pas weer begon met trainen. „Met zo weinig voorbereiding, vind ik dat ik het nog niet eens zo slecht heb gedaan”, aldus de Servische. (ANP)