Dubai moet meer doen voor hoofdrol

Een nieuwe dag in Dubai, en weer wordt er een manager vastgezet. De autoriteiten hebben naar verluidt twee hoge functionarissen gearresteerd, die verbonden waren aan Nakheel, een bekende vastgoeddochter van het staatsbedrijf Dubai World. Het is de laatste stap in de met veel publiciteit omgeven anti-corruptiecampagne van het emiraat. Die is onderdeel van de pogingen om het beleggersvertrouwen te versterken, meer internationaal kapitaal aan te trekken en Dubai te laten uitgroeien tot een belangrijk knooppunt in het internationale financiële verkeer.

Het is een goed georkestreerde onderneming, die op het hoogste niveau is goedgekeurd. Vorige week gaf heerser Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, die zelden in het openbaar optreedt, een speech waarin hij een zero-tolerancebeleid afkondigde ten aanzien van bedrijfscriminaliteit, zowel in de publieke als in de private sector. Anders dan bij eerdere campagnes belooft de overheid nu ook details van onderzoeken bekend te zullen maken. Dat zou van Dubai het eerste land in de Samenwerkingsraad van Golfstaten maken dat een dergelijke transparantie nastreeft.

De anti-corruptiecampagne valt samen met andere moderniseringsinitiatieven van Dubai. Het emiraat heeft de beperkingen op het toerisme versoepeld. Door de staat gesteunde dagbladen komen steeds vaker met controversiële voorpaginaverhalen over sociale onrust. Er zijn ook pogingen in het werk gesteld – althans op papier – om de rechten van slechtbetaalde migrantenarbeiders te verbeteren.

Dit alles is zeker toe te juichen. Maar het relatieve succes van China en Rusland toont aan dat transparantie en vrije media geen onontbeerlijke hoekstenen zijn voor een bloeiende financiële markt. Dubai zal meer nodig hebben dan die twee verworvenheden om zijn financiële wensen in vervulling te zien gaan.

De nieuwe inspanningen vormen geen compensatie voor datgene wat Dubai werkelijk mist: liquiditeit. De campagne tegen corruptie kan ervoor zorgen dat het emiraat een paar plaatsjes opschuift op de Transparency International Index van volgend jaar, maar een goed functionerende internationale aandelenmarkt is de belangrijkste voorwaarde voor succes. Tenzij de Dubai International Financial Exchange méér grote beursgangen weet toe te voegen aan het huidige schamele aantal van vier, is het onwaarschijnlijk dat de overige visionaire inspanningen van het emiraat rijkelijk beloond zullen worden.

Una Galani

    • Una Galani