Deense centrale bank neemt noodlijdende bank Roskilde over

Kopenhagen. De centrale bank van Denemarken, Nationalbanken, neemt de in de problemen geraakte Roskilde Bank over. Een poging tot verkoop van de bank, die hard is geraakt door de internationale kredietcrisis, leverde geen enkel bod op. In juli werd Roskilde Bank van de ondergang gered met een noodinjectie van 750 miljoen kroon (100 miljoen euro). De Deense bank kwam in de problemen door grote verliezen op leningen aan bedrijven in de Deense vastgoedsector, die de afgelopen maanden hevig in het slop is geraakt, en door onverwacht hoge afschrijvingen op hypotheekleningen. Nationalbanken neemt nu samen met een consortium van Deense banken voor 4,5 miljard kroon (603 miljoen euro) de meeste bezittingen en schulden van Roskilde Bank over. De centrale bank wil de activiteiten van Roskilde via een nieuw op te richten bank voortzetten.

Lees een achtergrondstuk over Roskilde op nrcnext.nl/links