China wil nog meer medailles

China wil bij de Spelen in Londen nog meer medailles halen. De Chinezen wonnen het medailleklassement bij de Olympische Spelen in eigen land met overmacht, maar dat is niet genoeg. Volgens Liu Peng, voorzitter van het Chinese olympisch comité, moet het land de komende jaren vooral bij atletiek en zwemmen een sprong maken. Het verschil met de Verenigde Staten bij die sporten is volgens de voorzitter te groot. De Chinese medailles werden vooral behaald bij het turnen, synchroonspringen en tafeltennis.

„Er is nog steeds een groot gat tussen China en de besten van de wereld bij sporten als atletiek, zwemmen en wielrennen”, zei Liu Peng vandaag in de krantBeijing News. Hij vroeg de Chinese sporters om zich nog meer op hun sport toe te leggen. „We moeten de schande van het verliezen in moed veranderen en onze achterstand goedmaken.”

China won in Peking honderd medailles; 51 gouden, 21 zilveren en 28 bronzen. Op atletieknummers werden maar twee bronzen medailles veroverd. De Chinese volksheld, hordenloper Liu Xiang, moest in de series als titelverdediger opgeven door een achillespeesblessure. De Verenigde Staten behaalden 23 atletiekmedailles waarvan zeven gouden.

De Chinese zwemmers deden het beter. Zij wonnen één gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles. Maar de Amerikanen, met Michael Phelps vorop, waren met alleen al 22 gouden medailles een stuk sterker. (ANP, AP)