Bevolkingsafname in EU vanaf 2035

Over zeven jaar zullen er in de Europese Unie meer mensen sterven dan er geboren worden. Dat voorspelt Eurostat, het statistisch bureau van de EU. De bevolkingsgroei komt vanaf 2015 voor rekening van immigratie. Maar vanaf 2035 kan ook immigratie de bevolkingsafname niet langer compenseren.

Op dit moment wonen er in de 27 EU-landen 495 miljoen mensen, in 2035 zullen dat er ongeveer 521 miljoen zijn en in 2060 zo’n 506 miljoen. Hoe verder naar het oosten hoe sneller de bevolkingsafname lijkt te gaan. In Bulgarije is die het grootst: ruim 28 procent; gevolgd door Letland (26 procent), Litouwen (24), Roemenië (21) en Polen (18).

Ook in Duitsland, nu nog het bevolkingsrijkste land van de EU, zal het aantal inwoners dalen, met bijna 14 procent in 2060. Daardoor zullen Groot-Brittannië (groei van 25 procent) en Frankrijk (16 procent meer) Duitsland voorbijstreven. Nederland zal tot 2035 een kleine bevolkingsaanwas meemaken (5,3 procent), maar tot 2060 bijna terugzakken tot het huidige niveau.

De cijfers bevestigen een onderzoek van het Berlijnse Instituut voor Bevolking en Ontwikkeling, dat voorspelde dat grote delen van het platteland in Oost-Europa Noord-Spanje en Zuid-Italië vrijwel ontvolkt raken.

Een woordvoerder van de Europese Commissie noemt de vergrijzing „naast klimaatverandering en globalisering” een van de grootste uitdagingen voor Europa. Volgens Eurostat zal tot 2060 het aantal mensen ouder dan 80 jaar in de EU verdrievoudigen, het aantal 65-plussers neemt met 30 procent toe.

Het volledige rapport via ec.europa.eu/eurostat