Arrestaties om kapingsdreiging vliegtuig

Na meer dan vijf uur op het platform van Rotterdam Airport te hebben gestaan, wordt de Boeing 737 van Transavia door de politie ontruimd. Foto AP Passengers leave a plane at Rotterdam Airport, Netherlands, Tuesday, Aug. 26, 2008. Airport police evacuated a passenger plane that was grounded for hours due to a phone call threat. Police spokesman Joost Wezemer said it was not certain whether the threat of a possible hostage-taking or hijacking aboard the Transavia flight to Bodrum, Turkey, was a hoax. He said two men and a woman were detained for questioning. The plane lay on the tarmac at Rotterdam Airport for more than five hours with more than 110 passengers before being emptied. (AP Photo/Rob Keeris) Associated Press

Drie passagiers van een Transavia-vlucht naar Turkije zijn gisteravond uit het vliegtuig gehaald en gearresteerd op Rotterdam Airport. Eerder op de dag was bij het landelijke alarmnummer 112 een dreigende melding binnengekomen. Daarop besloot de marechaussee om het toestel, dat om 15.20 uur naar Bodrum zou vertrekken, aan de grond te houden.

Tegen negen uur gisteravond kregen de overige 111 passagiers en de zeskoppige bemanning toestemming om de Boeing 737 te verlaten. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) sprak later van „een reële dreiging op een mogelijke kaping of gijzeling”. Het merendeel van de gestrande reizigers is gisteravond om half twaalf met een ander toestel alsnog naar de vakantiebestemming in Turkije gevlogen.

Een van de drie verdachten is gisteravond laat vrijgelaten. Hij bleek niets met de dreiging te maken te hebben, oordeelde het OM. Bij de twee andere arrestanten, een 31-jarige man en een 28-jarige vrouw uit Dordrecht, is huiszoeking verricht. Daarbij zijn „een aantal spullen” in beslag genomen. Daarom blijven zij voorlopig in hechtenis, aldus het OM. In het vliegtuig zelf zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

Verontruste familieleden meldden zich gisteravond op de luchthaven, nadat zij vanuit het vliegtuig op de hoogte waren gebracht van de vertraging. „We zijn gekaapt, sms’te mijn moeder. Nou, dan schrik je wel even”, vertelde een aanwezige. Het vliegveld werd niet ontruimd; het toestel met inzittenden werd versleept naar een als ‘veilig’ aangeduide plek.

Op Oudjaarsdag arresteerde een antiterreureenheid in Rotterdam drie mannen – een 39-jarige Soedanees en twee Marokkaanse Nederlanders van 31 en 32 jaar – op verdenking van het voorbereiden van een aanslag. Het OM seponeerde de zaak tegen het drietal in mei bij gebrek aan bewijs.