AKO-lijst vol met non-fictie

De jury van de AKO-literatuurprijs is vooral gecharmeerd van non-fictie. 10 van de gisteren bekendgemaakte 25 kanshebbers behoren tot dat genre. Op de lijst staan onder meer: De heimweefabriek van Douwe Draaisma, Onredelijkheid van Bas Heijne, het brievenboek Omdat ik u begeer van Arnon Grunberg, In limbo van Marcel Kurpershoek, De ontsproten Picasso van Bianca Stigter, en de Buysse-biografie Het leven, niets dan het leven van Joris van Parys. Rode regen (Cees Nooteboom) en Stil maar (K. Schippers) bevinden zich bovendien op de grens van fictie en essay.

Bijgevolg vissen nogal wat romanciers achter het net. De opmerkelijkste afvaller is Jeroen Brouwers, dit voorjaar nog genomineerd voor de Gouden Uil en de Librisprijs met Datumloze dagen. Ook Nelleke Noordervliet (Snijpunt), Kader Abdolah (De boodschapper en De Koran) en A.F.Th. van der Heijden (MIM) overleefden de eerste schifting niet. Romans van Charlotte Mutsaers, P.F. Thomése, Arthur Japin, Doeschka Meijsing en Leon de Winter staan wel op de lijst, evenals Verhoudingen van de dit jaar overleden Henk Romijn Meijer. De prijs wordt op 3 november uitgereikt. Er werden 346 boeken ingezonden.

Voor de volledige lijst zie nrcboeken.nl