A’dam grijpt na crisis in bij Jeugdzorg

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (Onderwijs, PvdA) grijpt in bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam, dat al lang in de problemen zit. De omstreden directeur Wiel Janssen stapt op.

Asscher heeft vanmiddag in een brief aan de gemeenteraad gemeld dat hij Bureau Jeugdzorg een schriftelijke aanwijzing heeft gegeven, met als doel de veiligheid van de kinderen te waarborgen. „Die bevoegdheid heeft Asscher als voorzitter van de hoogste toezichthouder in de regio; dat de bevoegdheid wordt gebruikt is tamelijk uniek”, zei Asschers woordvoerder vanmiddag. Directe aanleiding voor de aanwijzing is het feit dat kinderen niet meteen een gezinsvoogd krijgen toegewezen.

De crisis bij Bureau Jeugdzorg duurt al enige tijd. De ondernemingsraad en de vakbonden zegden anderhalve maand geleden namens het personeel het vertrouwen op in de directie. Het plan van aanpak van de raad van toezicht werd kort daarna als onvoldoende afgewezen. „Het gebrek aan vertrouwen dreigde zich uit te breiden naar de raad van toezicht en leidde ook binnen de directie tot meningsverschillen”, zegt voorzitter Jaap van der Aa van de raad van toezicht.

Het opstappen van Janssen komt dan ook niet als een verrassing. „Er was geen sprake van eenzijdige druk van onze kant, het is wel gebeurd in overleg met ons”, zegt Van der Aa: „Ons plan van aanpak om de crisis bij het bureau op te lossen, bleek onvruchtbaar door persoonlijke kwesties.” Janssen blijft in functie totdat er een nieuw interim-directeur is gevonden. Over de hoogte van zijn afkoopsom wordt volgens van der Aa nog onderhandeld.

Wethouder Asscher maakt zich ernstige zorgen over de crisis bij Bureau Jeugdzorg. De wet bepaalt dat een probleemkind binnen vijf dagen na de uitspraak van de rechter een gezinsvoogd moet krijgen. Op verzoek van Asscher voert de Inspectie Jeugdzorg nu een ‘quick scan’ uit met de vraag of dit ook snel genoeg gebeurt. De inspectie brengt in september verslag uit.

Bovendien zal Asscher intensief overleg voeren met de raad van toezicht. Daarbij wordt vooral gekeken hoe snel de wachtlijsten worden verkleind. Van der Aa zegt dat de aanwijzing vooraf met hem is overlegd: „We zien het als steun.” Janssen was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

    • Karel Berkhout