1 lezen

Eerste pagina’s van Alice’s Adventures in Wonderland. Illustraties van Lewis Carroll zelf. Foto British Library Board British Library Board

Online boeken lezen

www.bl.uk/onlinegallery/ttp/ttpbooks.html, www.kb.nl/menu/webexposities.html

Al die mensen die maar online lezen. Kennen ze nog wel de spanning van het omslaan van een pagina, en de vreugde of verbazing over wat de volgende bladzijde heeft te bieden? Zo ongeveer moet de British Library hebben gedacht toen zij de website ‘Turning the Pages’ maakte. Daar zijn enkele van de mooiste boeken uit de collectie van de Britse nationale bibliotheek te zien. Zoals de eerste, handgeschreven Alice in Wonderland. Op leesbare grootte én met die prachtige illustraties die door Lewis Caroll zelf werden gemaakt. Of Jane Austen, die iets minder leesbaar schrijft, maar ook eigen tekeningetjes maakte in haar History of England. En de bibliotheek toont het muzikale dagboek van Mozart. Je leest zijn noten, en hoort – en dat is dan weer de charme van internet – tegelijkertijd de muziek. Of bekijk de aantekeningen van Leonardo da Vinci bij zijn uitvindingen. Ook bij de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek kun je bladeren, door bijvoorbeeld Beatrijs, hét voorbeeld van een Middeleeuwse tekst. (TK)