Zege oppositie in Zimbabwe

In Zimbabwe is gisteren onverwachts politicus Lovemore Moyo van de oppositiepartij Movement for Democratic Change (MDC) tot voorzitter van het parlement gekozen. Hij kreeg 110 stemmen voor en 98 tegen. Het is voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 dat een oppositielid parlementsvoorzitter wordt. Moyo streed ooit met president Robert Mugabe voor onafhankelijkheid en was voorzitter en mede-oprichter van de MDC, die nu lijnrecht tegenover Mugabes partij ZANU-PF staat. De verkiezing van Moyo is dan ook een tegenslag voor Mugabe. De president zal naar verwachting meer moeite krijgen om het parlement in te zetten bij de besprekingen die hij voert met de MDC van Morgan Tsvangirai over machtsdeling. De partijen begonnen hun gesprekken na de door Zanu-PF met grof geweld afgedwongen herverkiezing van Mugabe eind juni. De nieuwe voorzitter van de Senaat komt wel uit ZANU-PF. (BBC)