Winst RTL groeit en de omzet stagneert

RTL Group, Europa’s grootste radio- en televisiebedrijf, zag zijn winst in het eerste half jaar stijgen met 9,2 procent, daarbij vooral geholpen door zijn winstgevende vestigingen in Duitsland, de grootste markt van RTL. De winststijging is wel vertekend, doordat het bedrijf een jaar geleden incidentele tegenvallers had die de winst toen drukten. RTL heeft 44 tv-kanalen en 32 radiostations in tien Europese landen.

De nettowinst van de groep steeg in het eerste half jaar tot 391 miljoen euro, zo maakte het in Luxemburg gevestigde bedrijf vanmorgen bekend. Maar de omzet daalde, met 0,9 procent, tot 2.864 miljard euro. De omzet in Duitsland en Nederland nam toe, maar die in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk daalde.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de cijfers. Op de beurs van Brussel zakte de koers van RTL vanmorgen met 2 procent. Dit jaar is de koers al met 18 procent gezakt.

Toch is RTL de meest winstgevende dochter van het Duitse Bertelsmann, het grootste mediaconcern van Europa, dat voor 89,8 procent eigenaar is RTL Group en naar 100 procent streeft. Aan de winst van RTL droeg ook zijn belang van 6,6 procent in FremantleMedia bij, dat shows maakt als The X Factor en The Price Is Right.

Topman Gerhard Zeiler van RTL zegt vandaag in een verklaring dat hij vertrouwen blijft houden in de uitkomst voor het hele jaar. Daarbij zal volgens hem de advertentiemarkt in Europa een wisselend beeld laten zien afhankelijk van het land waarin RTL actief is. Concreter dan dit werd hij niet.

Opvallend is dat de omzet van RTL in het eerste halfjaar bij tv stagneerde en bij radio fors groeide met 27,9 procent. De bruto-winst bij tv steeg wel aanzienlijk, namelijk met 16,7 procent. Bij radio was dat 29,1 procent, en voor het hele bedrijf 17,5 procent.