Weer problemen bij Spaanse kerncentrales

Weer problemen bij Spaanse kerncentrales Vandellos, 26 aug. Door een ongeluk ligt de Spaanse kerncentrale Vandellos II sinds eergisteren stil. Er brak brand uit in een van de elektriciteitsgeneratoren. Niemand raakte gewond en er dreigt geen gevaar voor een nucleair ongeluk. Wel blijft de centrale, die aan de Mediterrane kust ligt, zo’n 180 kilometer onder Barcelona, enkele weken gesloten. Gisteren viel nog een andere kerncentrale tijdelijk stil, de Santa Maria de Garona centrale in Burgos. Oorzaak was een stroomonderbreking. Het probleem werd in de loop van de dag verholpen. De centrale draait weer. De Spaanse Raad voor Nucleaire Veiligheid (CSN) heeft de beheerders van de negen in bedrijf zijnde kerncentrales in Spanje opgeroepen in september bij elkaar te komen om de recente ongelukken te onderzoeken. Eerder dit jaar kwam een lekkage van radioactief materiaal bij de Asco kerncentrale in Tarragona aan het licht. Het lek was vorig jaar november ontstaan, werd in maart ontdekt, maar pas in april gerapporteerd. De CSN overweegt een boete op te leggen aan de beheerders van de kerncentrale, die kan oplopen tot 22,5 miljoen euro. De negen kerncentrales die nu in Spanje in bedrijf zijn, leveren 20 procent van alle verbruikte stroom. Foto AP Tourists sit on the beach in front of the Vandellos II nuclear power station, in Hospitalet del Infant, Spain, Sunday Aug. 24, 2008. A fire broke out at a nuclear power station in the northeastern province of Tarragona on Sunday, forcing the plant to close temporarily but posing no threat of a nuclear leak or environmental danger, nuclear regulators said. (AP Photo/David Ramos) Associated Press