‘Website mag lezersreactie verwijderen’

De redactie van de Volkskrant mag een al geplaatste reactie van een lezer verwijderen van haar website. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek bepaald na een klacht van een Volkskrantlezer. Deze lezer noemde in een van zijn bijdragen columnist Paul Brill „een Israël-lobyist”.

De Volkskrant verwijderde deze reactie omdat „de integriteit van een journalist in twijfel wordt getrokken door hem een lobbyist te noemen”. De lezer vindt dat „het verwijderen van reacties van critici leidt tot een niet representatief beeld van de reacties”. Het kan volgens deze lezer „niet zo zijn dat de journalistiek het alleenrecht heeft op kritiek”.

De Raad vindt de website van een krant echter geen publiek domein. „Zoals het de redactie vrij staat een ingezonden brief niet te plaatsen in haar papieren krant, kan zij tevens een op de website verschenen lezersreactie verwijderen”, oordeelde de Raad naar aanleiding van de klacht.

Dat in dit geval toetsing pas na publicatie op de website heeft plaatsgevonden, acht de Raad passend gezien de aard van het medium internet. „Van de redactie kan immers niet worden verwacht dat zij alle reacties vooraf controleert.”

Volgens Jan ’t Hart, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, controleren redacteuren de reacties van lezers op de opiniesite altijd pas achteraf. „Er is geen censuur vooraf.” Hij schat dat grofweg 95 tot 98 procent van de reacties blijft staan. Het is volgens een woordvoerder van de Raad voor de Journalistiek de eerste keer dat de Raad een uitspraak heeft gedaan over lezersreacties op internet.

Zie voor de uitspraak: www.rvdj.nl