Vurig rockabilly afscheid van Stray Cats

Rock Stray Cats Farewell Tour, 25/8 Paradiso Amsterdam. Herhaling 3/9 HMH, Amsterdam.

Ach, wie zeurt er nog dat de Stray Cats eigenlijk maar drie goede liedjes hebben? Al bijna dertig jaar houden ze het vuur brandende van de rockabilly, de oervorm van rock-’n-roll die volgens sommigen werd uitgevonden door Elvis Presley zelf. Wanneer je gitarist Brian Setzer, bassist Lee Rocker en drummer Slim Jim Phantom weer zo lekker tekeer ziet gaan in een vol Paradiso, zou je willen weten hoe Elvis het er zelf van af zou hebben gebracht met de techniek van nu en de muziek van toen, halverwege de jaren vijftig toen rock-’n-roll nog jong was.

De Stray Cats veroorzaakten rond 1980 een golf van herwaardering voor die opwindende, galmende sound. Ze voegden er het vuur en de spontaniteit van de punk aan toe. Inmiddels heeft Setzer zo veel ervaring met de authentiek swingende big band die hij ernaast oprichtte, dat zijn spel er alleen maar beter op is geworden. Andere rockabillybandjes kwamen en gingen, maar de Stray Cats bleven overeind als een trio dat het geluid en de show van zo’n wandelend anachronisme naar de grote zalen kon brengen.

Alle drie zijn het sublieme showmannen. De ongekend magere Slim Jim is de enige drummer die geluid uit een bekken kan krijgen wanneer hij er van onderen met een puntschoen tegenaan trapt. Lee Rocker walst met zijn contrabas van links naar rechts over het podium en Setzer rammelt de moeilijkste loopjes uit zijn gitaar alsof hij achteloos een sigaret uit het pakje schudt. Samen creëren ze een vol geluid dat hun beperkte instrumentarium logenstraft: zet een extra trommel bij Phantoms minimale drumstel en het klinkt alsof er een donderend geraas losbarst.

Het wachten is natuurlijk op Stray Cat Strut, Runaway Boys en uiteindelijk Rock This Town. Handig gedoseerd over een optreden van een uur houdt het de aandacht vast, tussen mindere nummers als het nostalgische Bring It Back Again. Een bevlogen keuze is de cover van Ian Dury’s Sweet Gene Vincent; eigenlijk een dubbel eerbetoon omdat zowel de oude rocker Vincent als de punkpoëet Dury ermee geëerd worden.

Dat ze de slapste cover ooit spelen van I Fought the Law en ze voor She’s Sexy and 17 nu echt te oud zijn geworden, neemt het rijk getatoeëerde publiek graag voor lief. De Stray Cats doen voor het laatst hun kunstje, en dat doen ze goed.

    • Jan Vollaard
    • Door