Unilever moet verregaande gezondheidclaims herzien

Unilever moet de gezondheidsclaims op een aantal van zijn producten bijstellen. Dat is althans de uitkomst van een wetenschappelijk advies dat de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA eind vorige week bekendmaakte.

Het gaat om de claims op Becel Pro-Activ en Blue Band Idee. Unilever schrijft op de verpakkingen van Becel Pro-Activ dat plantensterolen het cholesterolgehalte van het bloed verlagen en dat daardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt. De stoffen alfa-linoleenzuur en linoleenzuur in Blue Band Idee zouden belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen.

De EFSA oordeelde dat er weliswaar voldoende bewijs is dat plantensterolen het cholesterolgehalte in het bloed verlagen, maar niet dat daardoor de kans op hart- en vaatziekten wordt beperkt. Volgens de EFSA is er onvoldoende bewijs dat kinderen de werkzame stoffen uit Blue Band Idee ook niet via de normale voeding al binnenkrijgen. Unilever zal zijn bewoordingen dus moeten afzwakken, vindt de EFSA.

Een woordvoerder van Unilever zegt dat het concern bezwaar zal aantekenen tegen het EFSA-oordeel: „Het laatste woord is hierover nog niet gezegd.”

Volgens Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit, is Unilever er bij de EFSE nog goed afgekomen, omdat het zijn claim alleen maar hoeft af te zwakken. Katan verwijst naar een nieuw geneesmiddel dat als cholesterolverlager bedoeld was. „Dit blokkeert net als plantensterolen de opname van cholesterol uit de darm, maar in tegenstelling tot gewone cholesterolverlagers blijkt het geen invloed te hebben op het voorkomen van aderverkalking.” Daarmee is het verband met hart- en vaatziekten onzeker.

De claim op Blue Band Idee is volgens Katan terecht afgewezen. „Er is wetenschappelijk bewijs dat deze vetzuren een gunstig effect hebben op de ontwikkeling van te vroeg geboren kinderen. Maar voor de doelgroep van Blue Band Idee, kleuters en schoolgaande kinderen, ontbreekt het bewijs dat hun hersenfunctie verbetert.”

Volgens Katan stelt de EFSA nu serieuze eisen aan de gezondheidsclaims die fabrikanten op hun verpakkingen zetten, in lijn met de nieuwe Europese regels op dit gebied. Het gaat er volgens Katan niet langer om wat juridisch houdbaar is, maar om „wat een normaal mens oppikt als hij zoiets leest.” Katan: „Er zullen nog een hoop industrieën problemen krijgen met dit soort verregaande gezondheidsclaims.”

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Unilever

In Unilever moet verregaande gezondheidclaims herzien (26 augustus, pagina 13) staat dat Unilever de huidige claims op de producten Becel en Blue Band moet herzien. Deze staan echter niet ter discussie. Het gaat om uitbreidingen van de bestaande claims.