Toch drank in het Grand Hyatt in Kairo

Onder druk van de Amerikaanse Hyatt-hotelketen en de Egyptische autoriteiten maken alcoholische dranken een come-back in het Grand Hyatt in Kairo, zij het alleen in het draaiende restaurant op de hoogste verdieping en via roomservice. Dit is het compromis dat is gesloten tussen de Hyatt-keten, die het hotel beheert, en de Saoedische eigenaar, Abdel Aziz Ibrahim, zo heeft de woordvoerster van het hotel gisteren bekendgemaakt. De elf andere restaurants, de terrassen, cafés en de minibars in de kamers blijven alcoholvrij.

Ibrahim liet begin mei – zonder vooroverleg met Hyatt – 2.500 flessen drank uit de bars en restaurants leeggooien. De islam verbiedt consumptie van alcohol en Saoedi-Arabië is zeer strikt in de leer. De Egyptische autoriteiten dreigden daarop het 716 kamers tellende vijfsterrenhotel tot twee sterrren te degraderen, conform de nationale hotelregels. Egypte is ook een islamitisch land, maar gaat pragmatischer met de voorschriften om.

In landen als Iran en Saoedi-Arabië zijn alle hotels officieel alcoholvrij. In andere islamitische landen zijn de laatste jaren ‘islamitische hotels’ opgericht, zoals het Taj Palace in Dubai, voor orthodoxe islamitische reizigers, een groep die op 10 procent van de totale markt wordt geschat. (AFP)