Strijden voor gehandicapten

Decennialang zette Arie Klapwijk zich in voor gehandicapten. Vorige week overleed hij, op 86-jarige leeftijd.

Arie Klapwijk met Mies Bouwman. Foto J. de Kreuk Kreuk, J. de

Revalidatiearts Arie Klapwijk is overleden. De geestelijk vader van Het Dorp stierf vrijdag op 86-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Ede. Klapwijk heeft zich altijd ingezet voor een gelijkwaardige positie van mensen met een handicap. Van 1959 tot 1982 was hij directeur van het huidige revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem. Daarna was hij president van het olympisch comité voor gehandicapte sporters en zette hij zich in voor gehandicapten in ontwikkelingslanden.

In 1962 kreeg Klapwijk landelijke bekendheid door de televisiemarathon om geld bijeen te brengen voor Het Dorp: een volledig aangepaste woonwijk voor lichamelijk gehandicapten in Arnhem. De eerste liefdadigheidsactie op de Nederlandse televisie duurde bijna een etmaal. Vierhonderd artiesten traden op, onder wie Wim Kan en Toon Hermans. Aan het begin van de legendarische uitzending riep Klapwijk ouders op naar hun slapende kinderen te gaan kijken en mee te leven met de ouders van een gehandicapt kind. Presentatrice Mies Bouwman spoorde de miljoenen kijkers aan om kwartjes in luciferdoosjes te stoppen en die naar inzamelpunten te brengen. De actie leverde in totaal 23 miljoen gulden op.

In de beginjaren van Het Dorp hadden de vierhonderd bewoners volledige inspraak, zoals Klapwijk wilde. In 1998 ging Het Dorp door fusies op in een grotere inrichting. „De volstrekte gelijkwaardigheid van de mens met een handicap [..] is uit het oog verloren”, zei Klapwijk in 2002 tegen deze krant. „Er wordt weer vóór de bewoners beslist, niet mét hen.”