Sla hier rechtsaf bij een hartaanval

Progetto cuore Defibrillatore (Sla hier rechtsaf bij een hartaanval)

Ambulances en een aantal politieauto’s en brandweerwagens zijn tegenwoordig uitgerust met een AED (Automatische Externe Defibrillator).

Bij een acute hartstilstand telt elke seconde: na 5 minuten is iemand hersendood en na nog eens 5 minuten zijn de hersencellen afgestorven. Haast is dus geboden. Daarom hangen in het centrum van enkele Nederlandse steden kastjes met een defibrillator aan de muur. Ook zie je wel op de deur van een gemeentehuis of andere publieke gebouwen een sticker op de deur die de aanwezigheid van een apparaat meldt. Bij het gemeentehuis van Mill en St. Hubert hangt het kastje zelfs aan de buitenzijde: voor een hartstilstand buiten kantooruren.

Maar een sticker moet je opvallen – anders weet de hulpverlener niet van de aanwezigheid van het apparaat als de nood aan de man komt. Daarom trof mij het initiatief in het ministaatje San Marino: een flink bord, goed zichtbaar aan een lantaarnpaal bevestigd, dat verwijst naar de aanwezigheid van een defibrillator in een gebouw – in dit geval een hotel.

Jan van der Post

Groenlo

    • Jan van der Post Groenlo