Sanering op komst bij maker van chips NXP

Chipfabrikant NXP Semiconductors gaat ingrijpend bezuinigen om de malaise in de chipmarkt te kunnen overleven. Het personeel is inmiddels al op de hoogte gebracht dat er een „substantiële reorganisatie” in aantocht is, zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Bestuursvoorzitter Frans van Houten zal komend najaar, zodra de chipfabrikant de resultaten van het derde kwartaal bekendmaakt, meer details presenteren. Naar verwachting treft de reorganisatie in eerste instantie ondersteunende diensten, ook bij Nederlandse vestigingen.

Bij NXP werken in Nederland circa 5.500 mensen, van wie 4.000 in Nijmegen. Wereldwijd werken er meer dan 30.000 mensen bij de chipmaker.

NXP, voorheen onderdeel van Philips maar nu eigendom van private-equityfondsen, gaat gebukt onder een schuldenlast van 6 miljard dollar (4,1 miljard euro).

Volgens analist Frits de Vries van Rabobank Securities lijdt NXP onder de wereldwijde malaise in de chipindustrie, die kleine spelers als NXP extra hard treft. Zij moeten geld uitgeven aan onderzoek, maar verkopen te weinig om investeringen snel terug te verdienen en beschikken over weinig reserves voor slechtere tijden.

NXP moet volgens de analist op zoek naar schaalvergroting om te kunnen overleven. Vorige week kwam echter een einde aan de joint venture van de mobiele divisie, een deal die NXP met de Zwitserse concurrent STMicroelectronics had gesloten. De Zwitsers nemen het NXP-aandeel van 20 procent over en beginnen een nieuwe samenwerking met Ericsson.

Volgens De Vries is het niet ondenkbaar dat NXP op zoek gaat naar andere partners. „Het Duitse bedrijf Infineon zou een logische keuze zijn, want dat maakt net als NXP chips voor smartcards en auto’s.”

Lees een eerder verhaal over de chipindustrie op nrcnext.nl/links