Rusland trotseert het Westen

De Russische president Dmitri Medvedev heeft vanmiddag de afvallige Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië erkend als onafhankelijke staten. De Russische stap druist in tegen oproepen van westerse leiders om niet over te gaan tot erkenning.

De Georgische regering en verschillende westerse landen hebben de Russische erkenning onmiddellijk veroordeeld. De plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Georgië, Giga Bokeria, noemde de Russische stap vanmiddag „een onverbloemde annexatie”.

Medvedev zei vanmiddag op de Russische televisie dat hij twee decreten heeft ondertekend over „de erkenning door de Russische Federatie van de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië”. De Russische president riep andere landen op het voorbeeld van Moskou te volgen. „Het is geen gemakkelijke keuze, maar het is de enige optie om het leven van mensen veilig te stellen.”

Het decreet zet de betrekkingen tussen Rusland en het Westen verder onder druk. Rusland en Georgië vochten eerder deze maand een korte oorlog uit over Zuid-Ossetië, nadat Georgische troepen hadden geprobeerd het gezag van Tbilisi over Zuid-Ossetië te herstellen.

Frankrijk, momenteel voorzitter van de Europese Unie, noemt het Russische besluit „betreurenswaardig” en herinnert eraan dat Parijs de internationale integriteit van Georgië steunt. De Britse regering verwierp het Russische besluit „categorisch”.

Gisteren riep het Russische parlement, de Doema en de Federatieraad, Mevedev op tot erkenning van beide Georgische regio’s. De Amerikaanse president Bush leverde daar meteen scherpe kritiek op. In zijn voetspoor traden diverse andere Westerse leiders, onder wie de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij allen waarschuwden Moskou en beklemtoonden dat zij het uitroepen van de onafhankelijkheid van beide regio’s opvatten als een schending van het internationale recht. De Europese Unie onderstreepte uit te gaan van de bestaande grenzen van Georgië.

De Amerikaanse vicepresident Dick Cheney zal volgende week een bezoek brengen aan Georgië en de twee andere voormalige Sovjet-republieken Oekraïne en Azerbejdzjan. Het bezoek wordt gezien als een extra gebaar van Amerikaanse steun aan de Georgische regering van president Saakasjvili.

(AP, AFP, Reuters)