Rio Tinto verdubbelt winst en omzet door hoge prijzen

Het Brits-Australische mijnconcern Rio Tinto heeft zowel zijn winst als omzet in het eerste halfjaar meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dit dankzij recordprijzen in de markt voor ijzererts en een hogere verkoop van aluminium. De president-commissaris van Rio Tinto, Paul Skinner, wees op een „aanhoudende sterke groei in opkomende landen” en zei dat de economische groeivertraging in het Westen slechts een „matige” invloed had op de grondstoffenmarkt.

De nettowinst van Rio Tinto – mondiaal de tweede grootste ijzerertsproducent en ook de op één na grootste aluminiumgroep – steeg jaar op jaar van 3,25 tot 6,91 miljard Amerikaanse dollar. De omzet klom met 124 procent tot 27,2 miljard dollar. De onderliggende winst – gecorrigeerd voor eenmalige inkomsten – lag 6 procent hoger dan wat analisten hadden verwacht.

Bestuursvoorzitter Tom Albanese van Rio Tinto wil met deze resultaten bewijzen dat zijn bedrijf onafhankelijk beter kan presteren dan in een fusie met concurrent BHP Billiton. Die laatste deed in februari een ongevraagd overnamebod van 142 miljard dollar. Dat werd afgewezen. Ondanks de goede cijfers noteerde de koers van Rio Tinto deze ochtend 12,5 procent onder de waarde van het bod van BHP Billiton. Het aandeel zakte 2,7 procent tot 50 Britse pond.

Ook het aandeel van BHP Billiton daalde met 3,9 procent tot 16 pond. De beurskoers van beide bedrijven ondervond negatieve invloed van het algemene beursklimaat in Europa. Analisten vragen zich ook af of Rio Tinto – dat net zoals BHP Billiton profiteerde van de nog steeds hoge Chinese vraag naar grondstoffen – even goede resultaten zal boeken in de tweede jaarhelft. Prijzen voor ijzererts – een basisgrondstof voor staal – vervijfvoudigden sedert 2001. Door deze prijsspiraal stijgt de inflatie in China, de belangrijkste afnemer. De vraag is in hoeverre dit de Chinese investeringen in infrastructuur zal afremmen.