Rechter verbiedt staking piloten Transavia

De piloten van Transavia mogen vandaag niet staken. Dat heeft de rechter gisteren besloten in een kort geding dat Transavia had aangespannen tegen de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). De rechter in Haarlem wil dat een bemiddelaar eerst probeert het conflict op te lossen.

Ook mag de pilotenvakbond voorlopig geen nieuwe acties organiseren, omdat de pilotenvakbond en Transavia nog niet het maximale hebben gedaan om tot een oplossing van het cao-conflict te komen. Het conflict gaat over betere werkomstandigheden, externe inhuur van piloten en 0,25 procent salarisverhoging.

In het afgelopen weekend waren de cao-onderhandelingen tussen VNV en Transavia weer op niets uitgelopen. Als reactie besloot de VNV gisteren werkonderbrekingen te houden op circa veertig Transaviavluchten. In het kort geding dat Transavia hiertegen aanspande, stelde de rechter de aanbieder van goedkope vliegreizen in het gelijk.

Volgens de rechter brengt een staking van de piloten te veel schade toe aan het bedrijf. Bovendien worden de belangen van de passagiers onevenredig geschaad. De voorgenomen staking zou betekenen dat deze week de vluchten van zeker 15.000 mensen geschrapt zouden worden.

De piloten vinden dat hun werkomstandigheden te zwaar zijn. Ze maken geregeld werkdagen van veertien uur of meer. Dat geldt met name voor bestemmingen in Egypte zoals Luxor en Hurghada. Om beter uit te kunnen rusten, willen ze dat een andere bemanning het toestel terugvliegt of dat ze in een hotel kunnen overnachten.

Bovendien vrezen de piloten al ruim een jaar voor hun banen. Sinds vorig jaar huurt Transavia vliegtuigen in van derden – inclusief piloten – omdat Transavia in de zomer over onvoldoende eigen toestellen beschikt. De piloten van Transavia willen voorkomen dat het bedrijf deze praktijk gaat uitbreiden.

VNV-directeur René de Groot reageerde teleurgesteld op de uitspraak. „We zijn het er niet mee eens dat we onvoldoende hebben gedaan. We hebben zeven maanden ons best gedaan, maar Transavia kwam niet in beweging.”