Rechter verbiedt staking piloten

Piloten van luchtvaartmaatschappij Transavia mogen vandaag niet staken. Dat bepaalde de rechter in Haarlem gisteren in een kort geding dat was aangespannen tegen de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Volgens de rechter zou een staking op dit moment een te zwaar middel zijn, omdat daardoor duizenden passagiers gedupeerd zouden worden en ook Transavia schade zou lijden. De rechter vond dat piloten en Transavia met hulp van een bemiddelaar een oplossing moeten zoeken voor hun cao-conflict. Pas als er op korte termijn geen uitzicht is op een oplossing van het arbeidsconflict, is een staking gerechtvaardigd, aldus de rechter. De piloten willen een hoger salaris en verlichting van de werkdruk op lange vluchten. VNV-directeur René de Groot reageerde teleurgesteld op de uitspraak. „We hebben zeven maanden lang ons best gedaan, maar Transavia kwam niet in beweging.” (ANP)