Prehistorische mens Ötzi was vrijwel zeker een herder

Rotterdam. Ötzi, de prehistorische mens wiens goed geconserveerde mummie in 1991 is gevonden in het gletsjerijs van de Oostenrijkse Alpen, was vrijwel zeker een herder. De kleding van de mummie was gemaakt van schapen- en runderhaar, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Dat staat in het septembernummer van het blad Rapid Communications in Mass Spectrometry. De ijsmummie van Ötzi, genoemd naar het Ötzdal in Tirol, is al meermalen doorgelicht. Zo kwam vast te staan dat hij zo`n 5.300 jaar geleden heeft geleefd en dat hij rond de veertig was toen hij stierf. Hij had een vuurstenen pijlpunt in zijn linkerborst. De sociale en culturele achtergrond van Ötzi bleef omstreden. Met de hulp van massaspectrometrie zijn haren onderzocht van Ötzi`s mantel, beenbedekking en schoeisel. Zijn mantel en beenwarmers bleken gemaakt van schapenvacht en zijn mocassins waren van runderhuid. Schapen en koeien werden gehoed door jongens en mannen tijdens de trek tussen zomer- en winterweiden. Ötzi was een herder, concluderen de onderzoekers.