Pieper begint nieuwe baan met saneren

Roel Pieper is nog maar net begonnen als topman van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Eclipse, of hij heeft zijn diagnose al klaar: hij gaat ruim één op de drie werknemers van het bedrijf ontslaan. Dat meldt Flightglobal.com, de website van een aantal vakbladen op het gebied van de luchtvaart.

In totaal schrapt Pieper, die ruime ervaring met het saneren van bedrijven heeft en eerder in het bestuur van onder meer Philips en Compaq zat, 650 banen bij twee onderhoudsafdelingen van het bedrijf in Albany en Gainesville (allebei in Canada) en op het hoofdkantoor in Albaquerque in de Amerikaanse staat New Mexico. Na de sanering houdt het bedrijf, waar Pieper tevens grootaandeelhouder van is, nog 1.100 man personeel over. Bij een deel van het personeel dat zijn baan verliest gaat het om werknemers met een tijdelijk contract.

Pieper laat in een toelichting aan de website weten dat de sanering nodig is omdat de afzet van het belangrijkste type vliegtuig dat Eclipse produceert, de Eclipse 500, dit jaar lager is dan verwacht. De nog geen 11 meter lange Eclipse 500 behoort tot een nieuwe generatie kleine straaltoestellen, de zogeheten very light jets. Op de markt voor lichte vliegtuigen geldt dit toestel als de norm, maar de aflevering liep vorig jaar ernstige technische problemen op, waardoor Eclipse failliet dreigde te gaan.

Pieper investeerde in januari 100 miljoen euro in het bedrijf en hield het daarmee de facto overeind. Hij werd er ook president-commissaris. Drie weken geleden nam hij daarnaast de dagelijkse leiding op zich. Pieper is zelf ook een belangrijke afnemer van Eclipse, via zijn luchttaxibedrijf Etirc. Pieper mikt met zijn luchttaxibedrijf op een vloot van 180 toestellen. Andere luchttaxibedrijven hebben al honderden Eclipse 500’s besteld.

Eclipse produceert nu gemiddeld ongeveer één Eclipse 500-toestel per dag. In 2009 verwacht Pieper dat de verkoop weer wat zal aantrekken. „Financiële stabiliteit is essentieel voor dit bedrijf en helaas is een personeelsreductie nodig om die te bereiken”, aldus Pieper tegen Flightglobal.com.