Papaverteelt Afghanistan licht gedaald

Voor het eerst sinds 2001 is de papaverteelt in Afghanistan licht gedaald. Er is dit jaar een duidelijker verband tussen papaverteelt en de strijd van de Talibaan. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de VN.

Volgens het vandaag verschenen rapport van de drugsbestrijdingsorganisatie UNODC is het areaal waarop papaver, de grondstof voor opium, wordt verbouwd 19 procent kleiner dan vorig jaar. Door een hogere opbrengst per hectare is de totale papaveroogst 6 procent kleiner dan vorig jaar. Meer dan 500.000 huishoudens zijn gestopt met het verbouwen van papaver, waardoor vijf extra provincies papavervrij konden worden verklaard. Achttien van de 34 provincies zijn nu papavervrij.

De productie is meer geconcentreerd in de zuidelijke provincies, waar buitenlandse militairen zware strijd leveren met Talibaan en andere opstandelingen. Van het oppervlak waar papaver wordt geteeld, valt 91 procent in de provincies Helmand, Farah (in het westen), Kandahar, Uruzgan en Nimroz. Helmand leidt met 66 procent van het totale productieoppervlak, terwijl Uruzgan (6 procent) de grootste areaaluitbreiding kende, met 7 procent ten opzichte van vorig jaar. „Omdat drugs en opstand elkaar beïnvloeden moeten zij tezamen worden aangepakt – en dringend”, aldus UNODC. Zij heeft opgeroepen tot steun aan de Afghaanse regering voor de vervolging van de meest gezochte drugssmokkelaars, die de opstand in Afghanistan financieren.

De productiedaling is volgens de organisatie het resultaat van goed provinciaal bestuur en van de huidige droogte die heeft geleid tot hogere tarweprijzen, terwijl de prijs van opium is gedaald door de hoge productie.

De vernietiging van papaver „was niet effectief maar wel erg duur in termen van mensenlevens”. Vernietigingsteams worden geregeld aangevallen. In Uruzgan werd 113 hectare vernietigd, net iets meer dan 1 procent van het ingezaaide areaal en iets meer dan de helft van de 204 hectare vorig jaar.

UNODC waarschuwde dat in grote delen van het land cannabis de papaver vervangt. Uruzgan heeft de grootste cannabisproductie van de veertien provincies waar het gewas gevonden wordt. De VN-organisatie denkt dat boeren de voorkeur kunnen gaan geven aan cannabis omdat met minder arbeid meer verdiend kan worden.

    • Aunohita Mojumdar