Onderzoek naar korps in Zeeland

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het conflict bij het politiekorps Zeeland. Dat heeft korpsbeheerder Koos Schouwenaar, burgemeester van Middelburg, gisteren gezegd na afloop van overleg met de Zeeuwse burgemeesters.

Overleg met de ondernemingsraad en de bonden moet duidelijk maken wie dat onderzoek gaat doen. Het besluit is genomen onder druk van de bonden en de ondernemingsraad (OR). Zij lieten gisteren weten dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) desnoods moet ingrijpen. Ter Horst heeft sinds begin dit jaar de bevoegdheid om de korpsbeheerder in een politieregio uit zijn functie te ontheffen.

Het conflict in Zeeland laaide op nadat de OR het vertrouwen in Schouwenaar had opgezegd. Dat gebeurde eerder met voormalig korpschef Fup Goudswaard. Die werd uit zijn functie ontheven nadat de veiligheidsdienst AIVD had geweigerd Goudswaard een ‘verklaring van geen bezwaar’ te verstrekken, omdat hij chantabel zou zijn.

Onderzoek moet volgens de bonden en de OR uitwijzen of Schouwenaar daar al eerder van op de hoogte was. Schouwenaar ontkent dat. „Ik wist niet eens dat zo’n veiligheidsonderzoek nodig was voor iemand in zo’n positie.”

Daarnaast moet het onderzoek uitwijzen wat er waar is van de sfeer van intimidaties binnen het korps en of er onterechte disciplinaire onderzoeken zijn verricht.